Σάββατο, Δεκέμβριος 21, 2024

Στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 και ώρα 18.00 από τον Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανοικτή διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: Το ελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στο δημοτικό τραγούδι.

Προλογίζει ο Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Συντονίζει ο Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Μέλος Ε.ΔΙ.Π.

Σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Skype for Business ή Skype Meetings:
https://meet.lync.com/houtest-ac/kougkoulos.athanasios/NUX3UGCD

kapsomenos dialexi

Η διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Ερατοσθένη Γ. Καψωμένου επιχειρεί μία σημειωτική ανάγνωση του ελληνικού πολιτισμικού προτύπου στο δημοτικό τραγούδι με βάση τους άξονες: α. Το δημοτικό τραγούδι έκφραση ενός συμμετοχικού πολιτισμού, β. Δημοτικό τραγούδι και αρχαϊκή τέχνη, γ. Διακριτικά γνωρίσματα του λαϊκού πολιτισμικού προτύπου και δ. Μυθικά αρχέτυπα και κώδικες του ελληνικού πολιτισμικού προτύπου.

Ο Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στη νεοσύστατη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων ως Βοηθός της Α΄ Έδρας Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και ως Επιμελητής Σπουδαστηρίου Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1973 υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή (“Η συντακτική δομή της ποιητικής γλώσσας του Σεφέρη. Υφολογική μελέτη”) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα. Το Φεβρουάριο 1973 τέθηκε σε εξάμηνη διαθεσιμότητα από το καθεστώς της Δικτατορίας. Τον Ιανουάριο του 1974 απολύθηκε από τη θέση του και αναχώρησε για μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Παρακολούθησε Υφολογία, Σημειωτική της λογοτεχνίας και Ποιητική με τους καθηγητές Roland Barthes και Julia Kristeva, Αφηγηματολογία και Δομική Σημαντική με τους καθηγητές A. J. Greimas, Claude Bremond και Gérard Genette, καθώς και τα μαθήματα Εθνολογίας του Claude Lévi-Strauss. Μετά την πτώση της Δικτατορίας ανέκτησε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 1979 εκλέγεται Έκτακτος Καθηγητής της Α΄ Έδρας Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και το 1983 εκλέγεται Τακτικός καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη διάρκεια της καθηγεσίας του εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ επί σειρά ετών διατέλεσε Διευθυντής του Τομέα Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Συνταξιοδοτήθηκε το Σεπτέμβριο του 2005 και το 2007 ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής. Στη διάρκεια της μακράς πανεπιστημιακής του θητείας δίδαξε σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα Νεοελληνικής Φιλολογίας και Σημειωτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εποπτεύσει δεκάδες διδακτορικές διατριβές.

Η ιδιαίτερη συμβολή του στις λογοτεχνικές σπουδές έγκειται στην εισαγωγή νέων γνωστικών πεδίων και διδακτικών αντικειμένων, όπως Θεωρία Λογοτεχνίας, Αφηγηματολογία, Ποιητική, Κοινωνιοσημειωτική, Σημειωτική και Ψυχανάλυση, θέματα Θεωρίας του Πολιτισμού. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας. Σήμερα διευθύνει την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές της Σημειωτικής της λογοτεχνίας και της Στατιστικής υφολογίας στην Ελλάδα. Από τη δεκαετία του 1990 το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί στη Θεωρία του Πολιτισμού.

Για περισσότερα βιοεργογραφικά στοιχεία βλ. http://www.eks-ik.eu/idryma-kapsomenou/vioergografies/9-vioergografia-eratostheni-g-kapsomenou

Βοηθητικές οδηγίες συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους εκτός Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου:

1. Μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Skype Meetings και από εδώ:
https://az801095.vo.msecnd.net/prod/LWA/plugins/windows/SkypeMeetingsApp.msi

 2. Οδηγίες για τη σύνδεση στην τηλεδιάσκεψη με Skype Meetings:
https://www.he.duth.gr/el/node/12004