Ο Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης (26 Νοεμβρίου 1938) και έκανε τις γυμνασιακές σπουδές του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την κωμόπολη Αλικιανού Χανίων. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φιλολογική κατεύθυνση), απ' όπου έλαβε το πτυχίο του το 1963 με το βαθμό “Άριστα”. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπίλαρχος Ιππικού-Τεθωρακισμένων (1963-1965). Στη συνέχεια, διορίστηκε ως καθηγητής φιλόλογος Μ.Ε. στο Γυμνάσιο Βάμου Χανίων (Αύγουστος 1965), όπου υπηρέτησε ως το Μάρτιο του 1966, οπότε παραιτήθηκε για να αναλάβει υπηρεσία στη νεοσύστατη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων, ως Βοηθός της Α΄ Έδρας Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Σταμάτη Καρατζά. Το 1969 εξελέγη, ύστερα από προκήρυξη της θέσης, Επιμελητής Σπουδαστηρίου Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1973 υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή (“Η συντακτική δομή της ποιητικής γλώσσας του Σεφέρη. Υφολογική μελέτη”) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα με το βαθμό “Άριστα” (εισηγητής ο καθηγητής Μιχάλης Σετάτος – α΄ φάση: “τυπωθήτω”, 1973 - β΄ φάση: δημόσια δοκιμασία, Μάρτιος 1975).
Το Φεβρουάριο 1973 τέθηκε σε εξάμηνη διαθεσιμότητα από το καθεστώς της Δικτατορίας, με το αιτιολογικό ότι “παρεκίνει τους φοιτητάς εις πράξεις και ενεργείας πολιτικού περιεχομένου”. Τον Ιανουάριο του 1974 απολύθηκε από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αναχώρησε για μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στον τομέα Φιλοσοφίας-Αισθητικής (Université de Paris I, Panthéon-Sorbonne, UER Philosophie-Ésthétique), με ειδίκευση στην Αισθητική και τη Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού (καθηγητής Olivier Revault d'Allonnes, 1974-1977). Παράλληλα παρακολούθησε Υφολογία, Σημειωτική της λογοτεχνίας και Ποιητική στο 7ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Université de Paris VII) με τους καθηγητές Roland Barthes και Julia Kristeva, Αφηγηματολογία και Δομική Σημαντική στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, με τους καθηγητές A.J.Greimas, Claude Bremond και Gérard Genette, καθώς και τα μαθήματα Εθνολογίας του Claude Lévi-Strauss στο Collège de France. Την ίδια περίοδο, παρακολούθησε τα μεταπτυχιακά σεμινάρια του καθηγητή Κ.Θ. Δημαρά στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Université de Paris-Sorbonne, Paris IV).
Μετά την πτώση της Δικτατορίας, ανέκτησε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βάσει της Συντακτικής Πράξης της 3ης Σεπτεμβρίου 1974, “περί αποκαταστάσεως της νομιμότητος εις τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα”.
Κατά την πρώτη περίοδο της Μεταπολίτευσης, ύστερα από την οριστική επιστροφή του από το εξωτερικό (1977), υπηρέτησε για δύο χρόνια, με το ειδικό καθεστώς της “απόσπασης”, στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1977-1979), όπου δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Το Φθινόπωρο του 1979 εκλέγεται Έκτακτος Καθηγητής της Α΄ Έδρας Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στην ενιαία Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 1983, ύστερα από τη διαίρεση της Φιλοσοφικής Σχολής σε Τμήματα, εκλέγεται Τακτικός καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη διάρκεια της καθηγεσίας του, εξελέγη Κοσμήτορας της ενιαίας Φιλοσοφικής Σχολής, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας (1983-1987) και, επί σειρά ετών, Διευθυντής του Τομέα Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Κατά την τελευταία τριετία της πανεπιστημιακής του θητείας (2002-2005) διετέλεσε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Συνταξιοδοτήθηκε το Σεπτέμβριο του 2005 και το 2007 ανακηρύχθηκε από τη Σύγκλητο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2007-08, δίδαξε ως Επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στη διάρκεια της μακράς πανεπιστημιακής του θητείας έχει συμμετάσχει ως εισηγητής και εκλέκτορας σε κρίσεις μελών ΔΕΠ σε ελληνικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, έχει εποπτεύσει πολλές δεκάδες διδακτορικές διατριβές, υπήρξε (και είναι ακόμη) μέλος πολλών Συμβουλευτικών Επιτροπών και έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα, με την ιδιότητα του εισηγητή, υπέρ τα 20 διδακτορικά διπλώματα. Έχει επίσης συμμετάσχει ως εξωτερικός κριτής σε πολλές δημόσιες επί διδακτορία δοκιμασίες σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού: στη Σορβόννη (Paris I και Paris IV), στο Μονπελιέ της Γαλλίας (Université Paul Valéry, Montpellier III), στην Τενερίφη της Ισπανίας (Universidad de La Laguna - Tenerife), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών). Υπήρξε επί σειρά ετών διδάσκων και μέλος εξεταστικών επιτροπών σε Μεταπτυχιακά προγράμματα Νεοελληνικής λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών: του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Νεοελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Montpellier Γαλλίας, του Μεταπτυχιακού προγράμματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας Ισπανίας (στα δύο τελευταία εξακολουθεί να μετέχει μέχρι σήμερα), στο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Μηχανικών Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στα Μεταπτυχιακά προγράμματα του Κέντρου Σημειωτικών Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου (Southeast European Center for Semiotic Studies – New Bulgarian University).
Με πρόσκληση των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις διδασκαλίας στα ακόλουθα ξένα πανεπιστήμια: Γαλλία: Paris-Sorbonne (Paris IV), Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO - Paris), Paris-Nanterre (Paris X), Université Paul Valéry (Montpellier III)· Γερμανία: Universität Bonn, Universität zu Köln· Ιταλία: Istituto Universitario Orientale (Napoli), Università di Catania, Università di Palermo, Università degli Studi di Napoli "L' Orientale"· Ισπανία: Universidad de La Laguna (Tenerife), Universidad de Barcelona, Universidad de Granada· Ρωσία: Lomonosov State University (Moskow)· Ουκρανία: Mariupol Institut of Humanities-Donetsk State University· Αυστραλία: The Flinders University of South Australia-School of Languages-Modern Greek Studies (Αδελαΐδα), La Trope University-Department of Hellenic Studies(Μελβούρνη), University of Sydney-Department of Modern Greek (Σύδνεϊ)· Βουλγαρία: New Bulgarian University - Southeast European Center for Semiotic Studies (Σόφια).
Όσον αφορά το εκπαιδευτικό του έργο, έχει διδάξει Νέα ελληνική λογοτεχνία [γραμματολογικά και ερμηνευτικά αντικείμενα Ποίησης και Πεζογραφίας, που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής γραμματείας, λαϊκής και λόγιας, από την Κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης (16ος-17ος αι.) και το Δημοτικό τραγούδι έως την πρώτη Μεταπολεμική περίοδο (1970)]. Ακόμη έχει διδάξει Νεοελληνική μετρική, Θεωρία λογοτεχνίας, Θεωρία μυθιστορήματος και Μεθόδους ανάλυσης των ποιητικών κειμένων και Αφηγηματολογικές μεθόδους ανάλυσης της ελληνικής πεζογραφίας. Η ιδιαίτερη συμβολή του σ΄ αυτό το πεδίο έγκειται στο γεγονός ότι ανανέωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής εισάγοντας νέα γνωστικά πεδία και διδακτικά αντικείμενα, όπως Θεωρία λογοτεχνίας, Αφηγηματολογία, Ποιητική, Κοινωνιοσημειωτική, Σημειωτική και Ψυχανάλυση, θέματα Θεωρίας του πολιτισμού.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά τοπικά και διεθνή συνέδρια και έχει οργανώσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως πρόεδρος ή μέλος Οργανωτικών Επιτροπών, 39 πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Επίσης, ίδρυσε την πανεπιστημιακή εκδοτική σειρά «Νεοελληνικές Έρευνες» (1972-1988) και ήταν υπεύθυνος των αντίστοιχων ερευνητικών προγραμμάτων (Κυριότερα δημοσιεύματα της σειράς: [1].Λεξικό Σολωμού. Πίνακας λέξεων του ελληνόγλωσσου σολωμικού έργου (Ερευνητική ομάδα: Ε.Γ.Καψωμένος, Επιστημ. υπεύθυνος – Μαρία Αντωνίου – Γεωργία Λαδογιάννη – Μάγδα Στρουγγάρη – Ιφιγένεια Τριάντου), Ιωάννινα, Επιστημ. Επετηρίδα Φιλοσοφικής Σχολής: «Δωδώνη», Παράρτ. αρ. 14, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1983. [2]. Γιάννη Ψυχάρη και Αργύρη Εφταλιώτη αλληλογραφία. 716 γράμματα (1890-1923), Τόμ. Α': Κείμενα (συνεργασία: Ε.Γ. Καψωμένος, Στ. Καρατζάς και Ερευνητική ομάδα), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Νεοελληνικές Έρευνες», αρ. 6, 1988). Υπήρξε ο εμπνευστής και πρώτος Επιστημονικός υπεύθυνος του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας» (1992 -1997), που εξελίχθηκε στο σημερινό "Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καλλιέργησε συστηματικά τις διεθνείς επιστημονικές και εκπαιδευτικές σχέσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αξιοποιώντας, ως Επιστημονικός υπεύθυνος για τις Νεοελληνικές Σπουδές, τα Διαπανεπιστημιακά Προγράμματα Συνεργασίας ERASMUS, LINGUA και ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS, από τις αρχές της δεκαετίας 1990 έως το 2005, που εξήλθε από την ενεργό υπηρεσία. Σ' αυτό το πλαίσιο, οργάνωσε ένα δίκτυο εκπαιδευτικών ανταλλαγών με 25 Έδρες, Τομείς, Τμήματα ή Ινστιτούτα Νεοελληνικών Σπουδών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω των Προγραμμάτων αυτών διακινήθηκαν δεκάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων από και προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Από τις εξωπανεπιστημιακές του δραστηριότητες σημειώνομε τις ακόλουθες:
Υπήρξε Εθνικός εκπρόσωπος στην Ομάδα Εργασίας του Προγράμματος Τηλεματικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ηλεκτρονική επεξεργασία των ευρωπαϊκών γλωσσών (Working Party of the Telematics Programme Committee, 1993 έως 1997). — Εθνικός εκπρόσωπος στην Υποεπιτροπή της Commission για την Ευρωπαϊκή λογοτεχνία (Projet EUROLIT: «Les études littéraires en Europe»), με την ιδιότητα του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής (Comité Scientifique) που είχε έδρα της την Κολονία (Universität zu Koln), από τον Απρίλιο 1996 έως την ολοκλήρωση του Προγράμματος. Υπύρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (1978) και για μεγάλο διάστημα, αντιπρόεδρός της, καθώς και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σημειωτικών Εταιρειών των Βαλκανικών χωρών (1997). Από το 1980 έως σήμερα, είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας. Υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απονομή των Κρατικών λογοτεχνικών βραβείων από το 1992 έως το 1996 και πάλι από το 2006 έως το 2009. Είναι ακόμη Αντεπιστέλλον μέλος του Istituto Siciliano di Studi Bizantini e Neoellenici «Bruno Lavagnini», Palermo από το 1996. — Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΕΛΛΩΤΙΑ (Χανιά) και ΟΥΤΟΠΙΑ (Αθήνα), μέλος του Comité de lecture του περ. Revue des Etudes Néohelléniques (Paris). — Πρόεδρος του Συλλόγου “Συμφωνική Ορχήστρα Κρήτης” (από το 1994). —Υπεύθυνος της εκδοτικής Σειράς: «Θεωρία Λογοτεχνίας» των Εκδόσεων Πατάκη (1997 και εξής). Σήμερα διευθύνει την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, που περιλαμβάνει Ερευνητικό Κέντρο, Συνεδριακό Κέντρο, Αρχειακό Τμήμα, Τμήμα εκδόσεων και Βιβλιοθήκη για τις Επιστήμες του ανθρώπου.
Έχει δημοσιεύσει 28 βιβλία μέχρι σήμερα και 234 επιστημονικές μελέτες, που καλύπτουν όλο το εύρος της ελληνικής λογοτεχνίας από την Κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης ως το τέλος του εικοστού αιώνα. Είχε την επιστημονική ευθύνη ή/και την επιμέλεια σε 16 ακόμη τόμους (Πρακτικά Συνεδρίων και Εκδοτικές Σειρές). Προνομιακά πεδία των μελετών του είναι το Ελληνικό δημοτικό τραγούδι, ο Ερωτόκριτος του Κορνάρου, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιάννης Ρίτσος και η Μεταπολεμική ποίηση και πεζογραφία. Με τη συνεργασία Ερευνητικών ομάδων (από υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές) που συγκρότησε και διηύθυνε από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, εξέδωσε εφτά συλλογικές έρευνες, όπου υπογράφουν ως συγγραφείς τα μέλη των Ερευνητικών ομάδων. Σημειώνομε τα δύο τελευταία:
- "Αρχείο Νεοελλήνων Συγγραφέων"- Πρόγραμμα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ - Υποέργο 1691 (2004-2007): α. Λημματικός Πίνακας Λέξεων του Σολωμού (ηλεκτρονική και τυπογραφική έκδοση) [Κύριοι ερευνητές: Ε.Γ.Καψωμένος, επιστημ. υπεύθυνος, Βασ. Λέτσιος, Άκης Μάντζιος, Βασιλική Παπαστεφάνου]. β. Συμφραστικός Πίνακας Λέξεων (Concordance) του ελληνόγλωσσου σολωμικού έργου [Κύριοι ερευνητές: Ε.Γ. Καψωμένος, Χρίστος Πένητας, Σωκρ. Μπαλτζής, Άκης Μάντζιος, Βασιλική Παπαστεφάνου, Αναστ.Γιαννίκου, Γιώτα Γκότση, Δήμητρα Παπαϊωάννου, Κωνστ. Χαλιάσου].
- Το 1998 του ανατέθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του Σολωμού, η συγγραφή τριών έργων, από τα οποία το τρίτο υπήρξε αντικείμενο πενταετούς συλλογικής διεπιστημονικής έρευνας. Τα έργα αυτά είναι τα εξής:
[1] Ανθολόγιο θεμάτων της σολωμικής ποίησης, Εισαγωγή - σχολιασμός: Ε. Γ. Καψωμένος, Ανθολόγηση: Ε.Γ.Καψωμένος, Κων/να Χαλιάσου, Αθαν. Ζήσης, Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων, 1998.
[2] Ο Σολωμός και η ελληνική πολιτισμική παράδοση, Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων, 1998.
[3] Διονύσιος Σολωμός. Ο βίος - το έργο - η ποιητική του. Διαπανεπιστημιακή-Διεπιστημονική Έρευνα.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγ. Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος. Α. Φιλολογική μελέτη: Ε.Γ.Καψωμένος, Γιώτα Γκότση, Άκης Μάντζιος, Κωνσταντίνα Χαλιάσου. Β. Ηλεκτρονική έκδοση (CD-ROM): Ε. Γ. Καψωμένος - Φιλολογική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Προγραμματιστές Π.Ι.: Τάσος Μικρόπουλος, Σωκράτης Μπαλτζής, Χρ. Σαβρανίδης - Μουσικό Τμήμα Ιονίου Πανεπιστημίου: Καθηγ. Χάρης Ξανθουδάκης - Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου: Καθηγ. Γεώργιος Καραγιάννης, Γρηγόρης Σταϊνχάουερ, Ιωάννα Αντωνίου, Χρίστος Πένητας – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χ. Καψωμένος, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2005.
Είναι, τέλος, Γενικός Συντονιστής στο υπό εξέλιξη Διεθνές Πρόγραμμα για την προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών με τίτλο "Βιβλιοθήκη Κλασικών Νεοελλήνων Συγγραφέων", που προβλέπεται να περιλάβει 70 ποιητές και πεζογράφους, σε 7 δίγλωσσες εκδόσεις και στην οποία συνεργάζονται 60 καθηγητές από το εσωτερικό και το εξωτερικό (χρηματοδότες το Υπουργείο Παιδείας, η Βουλή των Ελλήνων, και άλλοι δημόσιοι φορείς). Το πρώτο βιβλίο της Σειράς είναι το Ανθολόγιο Ψυχάρη, με Εισαγωγή - Ανθολόγηση - Φιλολογική επιμέλεια του Εμμανουήλ Κριαρά (η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε το 2007)· το δεύτερο είναι το Ανθολόγιο Καβάφη, με Εισαγωγή - Ανθολόγηση - Φιλολογική επιμέλεια Σόνιας Ιλίσκαγια (η αραβική έκδοση κυκλοφόρησε το 2009).
Ως ερευνητής καλλιέργησε τους τομείς της Θεωρίας και της Ερμηνείας της Λογοτεχνίας και υπήρξε ένας από τους εισηγητές της Σημειωτικής της λογοτεχνίας και της Στατιστικής υφολογίας στην Ελλάδα [αντιπροσωπευτικά έργα του: Ποιητική ή Περί τοῦ πῶς δεῖ τῶν ποιημάτων ακούειν και Αφηγηματολογία. Θεωρία και μέθοδοι της αφηγηματικής πεζογραφίας]. Συνέβαλε σημαντικά στην επεξεργασία μεθόδων ανάλυσης των υπερρεαλιστικών ποιητικών κειμένων, στη βελτίωση των μεθόδων ανάλυσης της αφηγηματικής πεζογραφίας, στη διατύπωση νόμων της στατιστικής υφολογίας και της θεωρίας της Κοινωνιοσημειωτικής. Από τη δεκαετία του 1990 το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί στη Θεωρία του πολιτισμού και στην επεξεργασία εργαλείων για την ανάλυση κι ερμηνεία των πολιτισμικών φαινομένων. Οι σχετικές μελέτες του, όπου ανιχνεύει τα διακριτικά γνωρίσματα του ελληνικού πολιτισμικού προτύπου συγκεντρώνονται σε μια σειρά με το γενικό τίτλο: "Αναζητώντας το χαμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό".
Με το σύνολο του ερευνητικού και συγγραφικού του έργου και με την πολυετή διδασκαλία, συγκρότησε μια ιδιαίτερη θεωρητική και ερμηνευτική τάση, που έχει πάρει τη θέση της στον τομέα της έρευνας όπως και στον τομέα της εκπαίδευσης.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
I. ΒΙΒΛΙΑ
1. Εισαγωγή στη λυρική σκέψη του Σικελιανού, Γιάννινα, 1969
2. Η συντακτική δομή της ποιητικής γλώσσας του Σεφέρη. Υφολογική μελέτη, Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Επιστημ. Επετηρίς Φιλοσοφικής Σχολής, Παράρτημα αρ 18, 1975.
3. Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Η αισθητική, ο μύθος και η ιδεολογία του, Ρέθυμνο 1978.
4. Η σχέση ανθρώπου-φύσης στο Σολωμό, Χανιά 1979 (α' φωτομηχανική έκδοση: Γιάννινα 1972).
5. Ο Πειρασμός των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Ερμηνευτική δοκιμή, Ρέθυμνο 1979.
6. Το κρητικό ιστορικό τραγούδι, Αθήνα, Θεμέλιο, 1979 (2η έκδ. Ι.Ν. Ζαχαρόπουλος, 1987).
7. Εισαγωγή στην κοσμολογία του Σικελιανού, Γιάννινα (1981) 1982.
8. Λεξικό Σολωμού. Πίνακας λέξεων του ελληνόγλωσσου σολωμικού έργου (Ερευνητική ομάδα: Ε.Γ.Καψωμένος, Επιστημ. υπεύθυνος – Μαρία Αντωνίου – Γεωργία Λαδογιάννη – Μάγδα Στρουγγάρη – Ιφιγένεια Τριάντου), Ιωάννινα, Επιστημ. Επετηρίδα Φιλοσοφικής Σχολής: «Δωδώνη», Παράρτ. αρ. 14, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1983.
9. Η σημειολογική ερμηνεία της λογοτεχνίας I. Θεωρία, μέθοδος, εφαρμογή στον αφηγηματικό λόγο, Πανεπιστημιακές Σημειώσεις, Ιωάννινα 1984.
10. Η σημειολογική ερμηνεία της λογοτεχνίας II. Θεωρία, μέθοδος, εφαρμογή στη νεωτερική ποίηση, Πανεπιστημιακές Σημειώσεις, Ιωάννινα 1984.
11. Αφηγηματολογία, Πανεπιστημιακές παραδόσεις, Ιωάννινα 1987, 1991.
12. Ποιητική, Πανεπιστημιακές παραδόσεις, Ιωάννινα 1987, 1991, 1992.
13. Γιάννη Ψυχάρη και Αργύρη Εφταλιώτη αλληλογραφία. 716 γράμματα (1890-1923), Τόμ. Α': Κείμενα (συνεργασία: Ε.Γ. Καψωμένος, Στ. Καρατζάς και Ερευνητική ομάδα), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Νεοελληνικές Έρευνες», αρ. 6, 1988.
14. Κοινωνιοσημειωτική της λογοτεχνίας, Πανεπιστημιακές παραδόσεις, Ιωάννινα 1989.
15. Κώδικες και σημασίες, Αθήνα, Αρσενίδης, 1990.
16. «Καλή 'vαι η μαύρη πέτρα σου». Ερμηνευτικά κλειδιά στο Σολωμό, Αθήνα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Ι. Δ. Κολλάρος, 1992.
17. Δημοτικό τραγούδι. Μια διαφορετική προσέγγιση, Νέα έκδοση αναθεωρημένη και συμπληρωμένη, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 1996 (α' έκδ. Αρσενίδης, 1990, γ΄έκδ. 2008).
18. Ανθολόγιο θεμάτων της σολωμικής ποίησης, Εισαγωγή-σχολιασμός: Ε.Γ.Καψωμένος, Ανθολόγηση: Ε.Γ.Καψωμένος-Κων/να Χαλιάσου-Αθαν. Ζήσης, Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων, 1998.
19. Ο Σολωμός και η ελληνική πολιτισμική παράδοση, Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων, 1998.
20. Εισαγωγή στη Σημειωτική της Λογοτεχνίας και των Τεχνών, Πανεπιστημιακές παραδόσεις ακαδ. έτους 2001- 2002, Ιωάννινα, 2001.
21. Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης, Πανεπιστημιακές παραδόσεις ακαδ. έτους 2003-04, Ιωάννινα 2003.
22. Αναζητώντας το χαμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Νεοελληνική ποίηση και πολιτισμική παράδοση, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Πατάκης 2002, 22003.
23. Αφηγηματολογία. Θεωρία και μέθοδοι ανάλυσης της αφηγηματικής πεζογραφίας, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Πατάκης, 2003.
24. Ποιητική ή Περί του πώς δει των ποιημάτων ακούειν. Θεωρία και μέθοδοι ανάλυσης των ποιητικών κειμένων, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα,Εκδόσεις Πατάκη, 2005.
25. Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ερμηνευτικά ζητήματα , Εκδόσεις Περί τεχνών, Πάτρα, 2005.
26. Διονύσιος Σολωμός. Ο βίος - το έργο - η ποιητική του, Διαπανεπιστημιακή-Διεπιστημονική Έρευνα. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγ. Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος.
Α. Φιλολογική μελέτη: Ε.Γ.K., Γιώτα Γκότση, Άκης Μάντζιος, Κωνσταντίνα Χαλιάσου. Β. Ηλεκτρονική έκδοση (CD-ROM): Ερατοσθένης E.Γ.Κ., Φιλολογική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Προγραμματιστές Π.Ι.: Τάσος Μικρόπουλος, Σωκράτης Μπαλτζής, Χρ. Σαβρανίδης - Μουσικό Τμήμα Ιονίου Πανεπιστημίου: Καθηγ. Χάρης Ξανθουδάκης - Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου: Καθηγ. Γεώργιος Καραγιάννης - Γρηγόρης Σταϊνχάουερ - Ιωάννα Αντωνίου - Χρίστος Πένητας – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χ. Καψωμένος, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2005.
27. Διονύσιος Σολωμός. Λημματικός Πίνακας λέξεων του ελληνόγλωσσου έργου (έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση), Ερευνητές: Ε. Γ. Καψωμένος, Βασ. Λέτσιος, Άκης Μάντζιος, Βασιλική Παπαστεφάνου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Φιλοσοφική Σχολή, “Πυθαγόρας” Ι - Υποέργο αρ. 1691: Αρχείο Νεοελλήνων Συγγραφέων, Ιωάννινα 2007, 2008.
28. Εισαγωγή στην ποίηση του Σικελιανού. Επιλογή κριτικών κειμένων, Εισαγωγή-Ανθολόγηση Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2010.
II. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΜΩΝ
1. Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου για τον Κ.Γ. Καρυωτάκη (Πρέβεζα,11-14.9.1986), Επιμ. Μέμη Μελισσαράτου, Υπεύθ. Ε.Γ.Καψωμένος, Έκδοση Δήμου Πρέβεζας, Πρέβεζα 1990.
2. Poésie de Grèce (σε συνεργασία με Παν. Μουλλά – Γιάννη Δάλλα), Paris, UNESCO, 1990.
3. «Η ζωή των σημείων». Τρίτο Πανελλήνιο Συνέδριο Σημειωτικής, Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος-Γρηγ. Πασχαλίδης, Ελληνική Σημειωτική Εταιρία:«Θέματα σημειολογίας και πολιτισμού», Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1996.
4. Πρακτικά επιστημονικού Συμποσίου “Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος ως συγγραφέας και θεωρητικός”, Επιμέλεια Ε. Γ. Καψωμένος, Χρ. Τζούλης, Χρ. Δανιήλ, Αθήνα, Δωδώνη 1998.
5. Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου "Δημήτρης Χατζής. Μια συνείδηση της ρωμιοσύνης", Υπεύθυνος έκδοσης - Εισαγωγή: Ε.Γ. Καψωμένος, Πάτρα, Αχαϊκές Εκδόσεις, 1999.
6. Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής και οι ελληνικές πολιτισμικές αξίες. Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (Κως, 25-29 Ιουνίου 1994), Επιμ. - Εισαγ.: Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Γκοβόστης, 2000.
7. Ελληνικός Μεταπολεμικός Υπερρεαλισμός, Εισαγωγή: Ε.Γ.Καψωμένος, Επιμέλεια: Γιάννης Παππάς, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Φιλοσοφική Σχολή, Εκδόσεις Περί τεχνών, Πάτρα 2005.
8. Πεπραγμένα Ι΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, Τμήμα Γ΄: Νεοελληνική περίοδος, Επιμέλεια Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, Χανιά, Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων “Ο Χρυσόστομος”, 2011, τόμοι Γ1-Γ6.
9. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο“Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο” (Πύργος Αλικιανού, 5-8 Αυγούστου 2010), Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας – Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, Χανιά – Λευκωσία, 2012.
III. ΣΕΙΡΑ “ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ”
Εκδόσεις Πατάκη – Διεύθυνση - Επιμέλεια: Ερατ. Γ. Καψωμένος
1. D. Fokkema - E. Ibsch, Θεωρίες Λογοτεχνίας του Εικοστού αιώνα, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Πατάκης, 1997.
2. Jean -Michel Adam, Τα κείμενα: τύποι και πρότυπα, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Πατάκης, 1999.
3[=I.24]. Αναζητώντας το χαμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Νεοελληνική ποίηση και πολιτισμική παράδοση, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Πατάκης 2002.
4[=I.25]. Αφηγηματολογία. Θεωρία και μέθοδοι ανάλυσης της αφηγηματικής πεζογραφίας, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Πατάκης, 2003.
5[=I.26]. Ποιητική ή Περί του πώς δει των ποιημάτων ακούειν. Θεωρία και μέθοδοι ανάλυσης των ποιητικών κειμένων, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2005.
6. Α. J. Greimas, Δομική Σημασιολογία. Αναζήτηση μεθόδου, μετάφρ. Γιάννης Παρίσης, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2005.
7. Gerard Genette, Σχήματα ΙΙΙ. Ο λόγος της αφήγησης. Δοκίμιο μεθοδολογίας και άλλα κείμενα, Μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης, Σειρά: Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διεύθυνση σειράς και Επιμέλεια Ε.Γ. Καψωμένος, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2007.
IV. ΣΕΙΡΑ “ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ”
Σύμπραξη Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων για την Προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών
Γενικός Συντονιστής: Καθηγ. Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος
1. Ανθολόγιο Ψυχάρη. Προλεγόμενα- Ανθολόγηση- Φιλολογική Επιμέλεια: Εμμανουήλ Κριαράς, Επιμέλεια Έκδοσης: Ε. Γ. Καψωμένος, Βιβλιοθήκη Κλασικών Νεοελλήνων Συγγραφέων, αρ. 1, Ιωάννινα - Granada - Napoli - Berlin, 2007.
2. Κ.Π.Καβάφης (Δίγλωσση ελληνοαραβική έκδοση) Εισαγωγή-Ανθολόγηση-Φιλολογική επιμέλεια: Σόνια Ιλίνσκαγια, Μετάφραση: Σαμουήλ Μπισσάρας, Επιμέλεια έκδοσης: Ε.Γ.Καψωμένος–Χρίστος Πένητας, Βιβλιοθήκη Κλασικών Νεοελλήνων Συγγραφέων, αρ. 2, Ιωάννινα-Granada – Napoli – Berlin, 2009.
3. Psycháris. Auswahl aus seinen werken. [γερμανική έκδοση]. Einführung – Auswahl – Philologische Bearbeitung: Prof. Emmanuíl KRIARÁS. Deutsche Übersetzung des griechischen Textes: Prof. Günther S. Henrich, unter Mithilfe von Dr. Kyriakí Chrysomálli-Henrich, Ιωάννινα - Granada - Napoli - Berlin, 2010.
4. Κ. P. Kavafis. Antología Bilingüe. [ισπανική έκδοση]. Edición, introductión y notas de Sonia Ilinscaia. Traducción de griego de Alfonso Silvan, Ioannina- Granada – Napoli – Berlin, 2012
V. ΜΕΛΕΤΕΣ-ΑΡΘΡΑ
1. «Τα ελληνικά και οικουμενικά πλαίσια του σικελιανικού οραματισμού», περ. Κρητικά Γράμματα (Χανιά), Τεύχ. 4ο ( Γενάρης 1973).
2. «La poésie populaire grecque moderne», Revue d'Esthétique. No Special: “Il y a de poètes partout”, Paris 1975, no 3/4: 205-232.
3. «Σύγχρονες επιβιώσεις του κρητικού δημοτικού τραγουδιού. Τα ριζίτικα της Αντίστασης (1941-1945)». Επιστημονική ανακοίνωση στο Δ' Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο (29 Αυγ. - 3 Σεπτ. 1976).
4. «Σεφέρη "Μυθιστόρημα, Γ": δομική ανάλυση», περ. Κώδικας/Code, 1(1978), τεύχ. 1: 50-77.
5. «Η αντίθεση φύσης-κουλτούρας στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι»: «Σημειωτική και Κοινωνία». Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (Θεσσαλονίκη 22-23 Ιουνίου 1979), Αθήνα, εκδ. Οδυσσέας, 1980: 227-232.
6. «Βασικές όψεις του λαϊκού πολιτισμικού μοντέλου, όπως εμφανίζεται στο δημοτικό τραγούδι», Συνάντηση κσι διάλογος για τη σημασία μιας παράδοσης στον καιρό μας, Ανώγεια (Δήμος Ανωγείων – Μάνος Χατζιδάκης, Αύγουστος 1979), περ. Αντί, τεύχ. 134 (14.9.79): 33-34.
7. «Ο «Φιλάργυρος» του Μολιέρου. Ανάλυση του έργου», Πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης, Οργανισμός Ηπειρωτικού Θεάτρου, Μάιος 1980: 13-22.
8. «Σημειωτική και θεωρία της ποίησης», Πρακτικά Α' Συμποσίου Νεοελληνικής ποίησης (Πανεπιστήμιο Πατρών, 3-5 Ιουλίου 1981), Αθήνα, εκδ. Γνώση, β' τόμος (1983): 161-171.
9. «Η σημειολογική ερμηνεία της λογοτεχνίας. Θεωρητικές βάσεις - Μεθοδολογικές αρχές - Εφαρμογή μεθόδου στη νεωτερική ποίηση». Εισήγηση σε ειδικό σεμινάριο για την ερμηνεία της νεωτερικής ποίησης (ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ιούνιος 1982), περ. Διάλογος (Ηράκλειο Κρήτης), τ. 5 (Ιούλ. 1985): 3-29.
10. «Η σημειολογική προσέγγιση της λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Σύντομο διάγραμμα απολογισμός», Πρακτικά Β ' Συμποσίου Νεοελληνικής Ποίησης (Πάτρα, 2-4 Ιουλίου 1982), Αθήνα, Γνώση, 1983: 189-210.
11. «Σημειωτική και λογοτεχνία», περ. Διαβάζω, 71, Αφιέρωμα: Σημειολογία (15.6.1983): 30-35.
12. «Κριτήρια συνάρτησης λογοτεχνίας-ιστορίας-κοινωνίας. Η σχέση ήρωα-εξουσίας-θείου στο μοντέλο δράσης των ηρωικών δημοτικών τραγουδιών», Β' Πανελλήνιο Συνέδριο Σημειωτικής (Αθήνα, 17-18 Δεκ '83). Η δυναμική των σημείων. Πεδία και μέθοδοι μιας κοινωνιοσημειωτικής, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1986: 133-163.
13. «Αφηγηματικές κι ιδεολογικές δομές στο καζαντζακικό μυθιστόρημα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Εισήγηση στο Φιλολογικό μνημόσυνο που οργάνωσε ο τομέας ΜΝΕΦ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Καζαντζάκη (31.5.1983), περ. Πολιτιστική, 2 (Φεβρ. 1984): 31-38.
14. «Σημειωτική και Ιστορία. Διαχρονική εξέλιξη των δομών του ηρωικού δημοτικού τραγουδιού. Από τα ακριτικά στα σύγχρονα ιστορικά τραγούδια». Fourth International Summer Institute for Semiotic and Structural Studies (Bloomington, 30 Μαΐου-24 Ιουνίου 1983) [= Δημοτικό τραγούδι. Μια διαφορετική προσέγγιση, Αθήνα, 1990: 168-188].
15. «Θέματα ποιητικής στον "Ερωτόκριτο"», Πεπραγμένα Α΄ Φιλολογικού Συμποσίου για τον Βιντσέντζο Κορνάρο ("Κορνάρεια", Σητεία 4-5 Ιουλίου 1983), περ. Αμάλθεια , 56-57, 1983: 223-231.
16. «Ο θάνατος στο δημοτικό τραγούδι», περ. Αρχαιολογία, τεύχος 11 (Μάιος 1984): 113-132.
17. «Μαρξισμός και Σημειωτική (οι σχέσεις τους στο πεδίο της θεωρίας της λογοτεχνίας)», Πρακτικά Α' Πανελλήνιου Συμποσίου “Ο Καρλ Μαρξ και η Φιλοσοφία” (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 3-5 Νοεμβρίου 1983) [= περ. Πολιτιστική 12 (Δεκέμβριος 1984): 47-53].
18. «Η παράδοση της αρχαίας λυρικής ποίησης και το δημοτικό τραγούδι», περ. Διαβάζω. Αφιέρωμα: Αρχαία Λυρική Ποίηση, τεύχ. 107/15.12.1984: 40-44.
19. «Η διχοτομία "φύση-πολιτισμός" ως κριτήριο οριοθέτησης της πρώτης μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς», Εισήγηση στο Συμπόσιο για τη Μεταπολεμική Ποίηση (Ρέθυμνο, 29 Οκτ.-2 Νοε. 1983), Σπείρα, τεύχ. 2-3 (Φθινόπ.-Χειμ. '84): 113-132.
20. «"Τα παράθυρα". Σημειολογική διερεύνηση του καβαφικού αδιεξόδου», Αντίχαρη. Αφιέρωμα στον καθηγητή Σταμάτη Καρατζά, Αθήνα, ΕΛΙΑ, 1984: 222-237.
21. «Ιδιώματα αμφισβήτησης και νεολαία». Εισήγηση στο Συμπόσιο "Νεολαία και Γλώσσα" (Υφυπουργείο Νέας Γενιάς, Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο, 16-20.5.1984), περ. Αντί, 269 (31.8.84): 48-49.
22. «Ακριτικό τραγούδι."Του Πορφύρη" (σημειολογική ανάλυση)», Νεοελληνική Παιδεία 1 (Απρίλης '85): 67-84.
23. «Λογοτεχνία και γλώσσα. Α. Εμπειρίκου, “Των επιπτώσεων αι πτώσεις”», Σεμινάριο 5: Γλώσσα και Εκπαίδευση (Αφιέρωμα στον Καθηγητή Εμμ. Κριαρά), Αθήνα, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Ιούνιος 1985: 87-98.
24. «Το λαϊκό επαναστατικό μοντέλο στο δημοτικό τραγούδι. Διαχρονική εξέλιξη των δομών του ηρωικού τραγουδιού», Εισήγηση στο Συμπόσιο Προβλήματα Σοσιαλισμού. Θεωρία και Πράξη (Χανιά, 23-25 Ιουνίου 1985), περ. Πολιτιστική 24 (Οκτ. '85): 13-20.
25. «Ανέκδοτα ριζίτικα τραγούδια για τη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση», περ. Αρχείο της Μάχης της Κρήτης (Χανιά), αρ. 7 (Αύγ. 1985): 21-24.
26. «Ελληνικά δημοτικά τραγούδια για τον κυπριακό αγώνα», περ. Νέα Εποχή (Λευκωσία), τεύχ. 175 (Νοεμ.-Δεκ. 1985): 414-423.
27. «Φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και το Χάρο. Ερμηνευτική συμβολή στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" του Σολωμού», Επιστημ. Επετηρίδα Φιλοσοφικής Σχολής Π.Ι. ΔΩΔΩΝΗ-Φιλολογία, τόμ.ΙΔ΄(1985): 193-204.
28. «The relationship of hero-autority-God in the actantial model of heroic folk song», Semiotica (Amsterdam-Berlin-New York) 59-3/4(1986): 281-301.
29. «Μεθοδολογία ανάλυσης υπερρεαλιστικών κειμένων. Ν. Εγγονόπουλου, "Γυψ και Φρουρά"», Ε.Ε.Φ.Σ.Π.Ι. ΔΩΔΩΝΗ-Φιλολογία, 15(1986): 83-129.
30. «Η δομή της αφήγησης στον "Ερωτόκριτο"», Πεπραγμένα του Ε' Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, Ηράκλειο, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, 1986, τ. Β': 164-181.
31. «Δομές αντίθεσης στην ποίηση του Καρυωτάκη». Ανακοίνωση στο Επιστημονικό Συμπόσιο για τον Κ.Γ.Καρυωτάκη (Πρέβεζα,11-14.9.1986), έκδοση Δήμου Πρέβεζας, Πρέβεζα 1990: 123-135 [=περ. Διαβάζω, τεύχ.157 (1986): 83-90].
32. «Η Ελληνική ταινία της ΕΡΤ και τα πολιτισμικά της πρότυπα». Ανακοίνωση στη Συνάντηση "Τηλεόραση και Επικοινωνία" (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 17-20.4.1986), Πολιτιστική, 32 (Ιούν. '86): 28-33 και Πρακτικά "Τηλεόραση και Επικοινωνία", Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1988: 241-255.
33. «Μεθοδολογικές προτάσεις για την ανάλυση της αφήγησης», περ. Νεοελληνική Παιδεία, τεύχ. 9 (Άνοιξη 1987): 11-24.
34. «Από την αλληλογραφία των πρώτων δημοτικιστών», Ημερίδα Ψυχάρης. 100 χρόνια από το "Ταξίδι μου" (Cambridge, Σεπτ. 1988), περ. Νεοελληνική Παιδεία, Αφιέρωμα: Ψυχάρης, τεύχ. 14 (1998): 24-35 [και περίληψη: περ. Μαντατοφόρος. Δελτίο Νεοελληνικών Σπουδών, τεύχ. 28 (Δεκ. 1988: 69-71].
35. «Το σοσιαλιστικό πολιτισμικό μοντέλο και η νεοελληνική λογοτεχνία», περ. Σύγχρονα Θέματα , 38 (Μάιος 1989): 43-52 [και σε συντομότερη παραλλαγή: "Συλλογικότητα και ατομισμός στη νεοελληνική λογοτεχνία", εφημ. Αυγή, 18.6.1989].
36. «Μυθικά και ιδεολογικά μοντέλα του δημοτικού τραγουδιού», Πνευματικά Χανιά, περιοδ. έκδοση της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, έτος Ζ', αρ. 2 (Μάιος-Αύγ. 1989): 4-20.
37. «"Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας". Ζωικές και κοινωνικές αξίες στον Τάσο Λειβαδίτη», Διαβάζω. Αφιέρωμα Τάσος Λειβαδίτης, 228/13.12.1989: 26-32.
38. «Ζητήματα μιας θεωρίας του πολιτισμού. Λογοτεχνικοί Μύθοι και πολιτισμικά μοντέλα», ΔΩΔΩΝΗ-Φιλολογία (Ε.Ε.Φ.Σ.Π.Ι.), τ. ΙΘ', 1990: 267-284.
39. «Λογοτεχνία και Εκπαίδευση», περ. Το Δέντρο , 55 (Σεπτ.,-Οκτ. 1990): 10-15 [=περ. Θαλλώ (Χανιά, Καλοκαίρι, 1990): 27-33.
40. «Η μυθολογία του φωτός στην ποίηση του Σεφέρη», Πρακτικά Συμποσίου Σεφέρη, Λευκωσία, Μορφωτική Υπηρεσία Υπουργείου Παιδείας, 1991: 63-78. [=περ. Αλεβεβάν, τεύχος 1, 1990: 28-43].
41. «Η ιδεολογία της επανάστασης στο κλέφτικο τραγούδι», περ. Πρεβεζιάνικα Χρονικά, 25 (Ιαν.-Ιούν. 1991): 129-141.
42. «Το πνεύμα της Αντίστασης στο δημοτικό τραγούδι», ΧΑΝΙΑ 1941-1991. Ετήσια Έκδοση Δήμου Χανίων, 1991: 69-75.
43. «Το πολιτισμικό μας πρόβλημα στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης», περ. Διαλεκτική, 5 (Μάιος-Ιούνιος 1991): 55-62.
44. «Για την αναδιοργάνωση των Φιλοσοφικών Σχολών των ΑΕΙ», περ. Ο Πολίτης, 114 (Ιούλιος 1991): 33-36.
45. «À la recherche de la culture européenne perdue. Mythes littéraires et modèles culturels», Revue d'Esthétique. No Special: «Grèce. Art-Culture» 20 (Paris 1991): 74-86.
46.«H λειτουργία της ποιητικής εικόνας στο "Νέο Ερωτόκριτο" του Πρεβελάκη και στον "Ερωτόκριτο" του Κορνάρου», Πεπραγμένα του ΣΤ' Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, Χανιά, Φιλολογικός Σύλλογος «Ο Χρυσόστομος», τόμ. Β', 1991: 213-229.
47.«Κοινωνικές διαστάσεις του θεσμικού προβλήματος των ΑΕΙ»: Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου "Το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα σήμερα. Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις" (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 28.11-1.12.1990), Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, Αθήνα 1991: 15-20.
48. «Το ερμηνευτικό πρόβλημα της σολωμικής ποίησης και οι σημερινές συντεταγμένες του», περ. Σπείρα 2 (Φθινόπωρο 1991): 40-56.
49. «Κοινωνικός ρεαλισμός και μυθικά αρχέτυπα στην πεζογραφία του Θεοτόκη. Ανάλυση ενός παραδείγματος», περ. Πορφύρας, 57-58. Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Αφιέρωμα (Κέρκυρα, Απρίλ.-Σεπτ. 1991): 469-478.
50. «Το σολωμικό κείμενο ως "σημαίνουσα πρακτική"», Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου για το σολωμικό έργο (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζακυνθίων, 19-21 Μαΐου 1991), Ζάκυνθος, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου "Διονύσιος Σολωμός", 1991": 53-59. [=περ. Ο Πολίτης, αρ. 120, Οκτ.-Δεκ. 1992): 48-52].
51. «Lo spirito terrestre. Η ποιητική εικόνα της Φεγγαροντυμένης στο Σολωμό», περ. Θαλλώ, 3 (Χανιά, Φθιν. 1991): 41-76.
52. «Problèmes d'une approche socio-sémiotique de la littérature», L'homme et ses signes. Actes du IVe Congrès Mondial de l'Association Internationale de Sémiotique, Berlin, Mouton de Gruyter, Vol. I, 1992: 499-506.
53. «Ο Δημήτρης Χατζής και το πολιτισμικό μας πρόβλημα», Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου "Δημήτρης Χατζής. Μια συνείδηση της ρωμιοσύνης", Πάτρα, Αχαϊκές Εκδόσεις, 1999: 306-316 [=περ. Ουτοπία 3 (Σεπτ.-Οκτ. 1992): 133-142].
54. «Ο Νεοελληνιστής Κριαράς», περ. Θαλλώ , Χανιά, Φθινόπωρο 1992: 113-118.
55. «Ο Ανδρέας Κάλβος και η πολιτιστική μας παράδοση», περ. Σημείο. Έκδοση κριτικής και λογοτεχνίας, Αφιέρωμα: Ανδρέας Κάλβος Ιωαννίδης, αρ. 1, Λευκωσία, 1992: 179-190.
56. «Αναζητώντας το χαμένο ευρωπαϊκό πολιτισμό», περ. Ουτοπία, 4 (Νοε.-Δεκ. 1992): 63-74.
57. «[Γιάννης Ρίτσος:] Ο ποιητής της τελευταίας προ Ανθρώπου Εκατονταετίας», εφημ. Κυριακάτικος Ριζοσπάστης, 31 Μαΐου 1992.
58. «Το φως της φύσης και το σκοτάδι του μυστικισμού. (Από το Σολωμό στον Ελύτη)», εφημ. Ελευθεροτυπία, Δευτέρα, 22 Ιουνίου 1992:46-47.
59. «Ο Κωστής Παλαμάς, η εθνική ιδεολογία και η πολιτισμική μας παράδοση», περ. Φιλολογική. Αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά, 45 (Οκτ.-Δεκ. 1993): 10-13.
60. «Σχήματα "πολιορκίας" στην ποίηση του Καβάφη. Μια σημειωτική του τραγικού», Πρώτο Συμπόσιο Καβάφη (Κάιρο-Αλεξάνδρεια, 1992), περ. Ελλωτία. Ετήσια Έκδοση Δήμου Χανίων, περ. Β', τόμ. 2, 1993: 11-21.
61. «Ο διαλογικός προσανατολισμός του μυθιστορηματικού λόγου στον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο», περ. Διαβάζω, 319(29.9.1993): 48-55. [=Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου "Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος ως συγγραφέας και θεωρητικός, Αθήνα, Δωδώνη, 1998: 213-228]
62. «Αγγέλου Σικελιανού, "Μήτηρ Θεού": Ο μηχανισμός της μυθοπλασίας», Διεθνές Συνέδριο “Άγγελος Σικελιανός, ένας οικουμενικός ποιητής” (Λευκάδα-Πρέβεζα, Ιούνιος 1993), περ. Πόρφυρας, 66 (Κέρκυρα, Ιούλ.-Οκτ. 1993): 21-30.
63. «Προβλήματα μεθόδου σε μια κοινωνιοσημειωτική προσέγγιση της λογοτεχνίας», περ. Ουτοπία, 9 (Ιαν-Φεβρ. '94): 85-94.
64. «Αφηγηματικές τεχνικές και σημασιακοί κώδικες. Ένα παράδειγμα ανάλυσης: "Το πλήθος, I" του Ανδρέα Φραγκιά», περ. Θαλλώ, 5 (Χανιά, Φθινόπ. 1993): 7-16 [αναδημοσίευση: περ. Ελίτροχος, 2 (Απρ.-Ιούν. '94): 55-64].
65. «Εισαγωγικά στην ποιητική του Έκτορα Κακναβάτου», περ. Μανδραγόρας. Αφιέρωμα: Έκτωρ Κακναβάτος, τεύχ. 5 (Οκτ.-Δεκ. 1994): 27-29.
66. «Η σχέση φύσης-πολιτισμού στο ποιητικό σύμπαν του Κρυστάλλη». Πρακτικά Επιστημονικού Συμποσίου "Κώστας Κρυστάλλης, το έργο του στο τέλος της εκατονταετίας από το θάνατο του", Πρέβεζα, Εκδόσεις του Δήμου, 1994: 109-116.
67. «Μεθοδολογικά ζητήματα στην ανάλυση της υπερρεαλιστικής ποίησης. Ένα παράδειγμα ανάλυσης: Έκτορα Κακναβάτου, Τρίοδος λυχνία». Σεμινάριο 18: Θεωρία Λογοτεχνίας, Αθήνα, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, 1994: 106-118.
68. «Οικολογικό κίνημα και πολιτισμικά μοντέλα»: Επιστήμες και περιβάλλον στα τέλη του αιώνα. Προβλήματα και προοπτικές, Αθήνα, Ε.Μ.Π. - Κέντρο Ερευνών και Μελετών Διεπιστημονικής Προσέγγισης της Ανάπτυξης / Εναλλακτικές Εκδόσεις, 1994:73-77.
69. «Ιδεολογία και θεματική της Μεταπολεμικής πεζογραφίας», περ. Νεοελληνικός Λόγος, 30(Ιαν. 1995): 8-13.
70. «Το πρόβλημα του πολέμου και της ειρήνης στη νεοελληνική λαϊκή λογοτεχνία», περ. Ελλωτία, 4 (1995): 15-27.
71. «Η ελληνική λογοτεχνία κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο (1945-1967)», Πρακτικά 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα: «Η ελληνική κοινωνία κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο (1945-1967)», (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 24-27 Νοεμβρ. 1993), Αθήνα, εκδ. Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα 1995: 385-398.
72. «La révolution primitive dans la chanson populaire grecque. Le cas de la chanson klephtique. Une approche socio-sémiotique», Revue des Études Néo-helléniques (Paris, 1993) II/l-2 (parue: 1995): 39-88.
73. «Ο Σολωμός θεμελιωτής του νεοελληνικού πολιτισμού», περ. Η Άλως, τ. 2 (Χειμ. 1995): 5-18.
74. «Από τη βυζαντινή στη νεοελληνική πολιτισμική φάση. Αξιολογικά πρότυπα στα λαϊκότροπα μεταβυζαντινά κείμενα». Αρχές της Νεοελληνικής Αογοτεχνίας. Πρακτικά του Δευτέρου Διεθνούς Συνεδρίου «Neogreca Medii Aevi», τόμ. Α', Βενετία 1993, 61-73.
75. «Η ρητορική της αντίθεσης στην Κρητική λογοτεχνία της Ακμής», Πεπραγμένα τον Ζ' Διεθνούς Κρητολογικού Σννεδρίον, τομ. Β1. Τμήμα Βυζαντινών και Μέσων Χρόνων, Ρέθυμνο, εκδ. Νέα Χριστιανική Κρήτη, έτη ΣΤ'-Ζ', τεύχ. 11-14, 1995: 313-325.
76. «Problème einer Kulturtheorie. Literarische Mythen und Kulturelle Modelle», Europâische Zeitschrift für Semiotische Studien, Wien-Budapest-Madrid-Perpignan, Vol. 7/1-2, 1995: 109-135.
77. «Ιδεολογία και ποιητική στην πρώτη μεταπολεμική γενιά: Αναγνωστάκης-Αλεξάνδρου-Κατσαρός», περ. Ελίτροχος, 7 (Πάτρα, Φθιν. 1995): 12-30.
78. «Προβλήματα μεθόδου σε μια κοινωνιοσημειωτική προσέγγιση της λογοτεχνίας. Παράδειγμα ανάλυσης: Το κλέφτικο τραγούδι», Η Ζωή των Σημείων. Τρίτο Πανελλήνιο Συνέδριο Σημειωτικής (Ιωάννινα, 26-29 Οκτ. 1989), επιμ. Ε.Γ.Καψωμένος – Γρηγ. Πασχαλίδης, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1996: 453-482.
79. «Νεοελληνική γλώσσα και πολιτισμός στην αυριανή πολυεθνική κοινωνία της Ευρώπης. Θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα»: Οι Νεοελληνικές σπουδές στην Ευρώπη. Πρακτικά Συνάντησης των Ευρωπαίων Νεοελληνιστών (Αθήνα, 31.3. - 4.4 1995), Αθήνα Υπουργείο Πολιτισμού, 1996: 317-323.
80. «Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και το τοπικό πολιτισμικό σύστημα», Θέματα Λογοτεχνίας, 1(Αθήνα, Νοε. 1995-Φεβρ. 1996): 19-36.
81. «The distinctive features of Neo-hellenic cultlure»: International Conference "Ukraine-Greece: Friendly Relations Experience and Cooperation Perspectives", Mariupol 1996: 212-5.
82. «Ανάπτυξη και πολιτιστική κληρονομιά», Α' Επιστημονικό Συμπόσιο Η επαρχία Κόνιτσα στο χώρο και στο χρόνο., Κόντσα 1996: 579-588.
83. «Σεφερικοί κώδικες στο Σινόπουλο», Αφιερωματικός τόμος: Τάκης Σινόπονλος. Ένοικος τώρα του παντοτεινού, κεκυρωμένος, Πύργος, εκδ. Αλφειός, 1996: 49-65.
84. «Αφηγηματικές τεχνικές και πολιτισμικοί κώδικες στην πεζογραφία του Κονδυλάκη», Πεπραγμένα τον Α ' Διεθνούς Επιστημονικού Σννεδρίον «Ο Ιωάννης Κονδνλάκης και το έργο τον (1862-1920)», Χανιά, Έκδ. Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης Χανίων, 1996: 181-191.
85. «Η συνάρτηση γλώσσας-κουλτούρας στη νεοελληνική διάλεκτο της Καλαβρίας», περ. Σύγκριση (Αθήνα, Gutenberg), αρ. 7(1996): 75-96.
86. «Εν όψει του 2000: Προτάσεις, προοπτικές», περ. Πρόταση, 2 (Άρτα, 1996): 102-111.
87. «Το θεσμικό πρόβλημα των ΑΕΙ», περ. Άρδην, 1 (Αθήνα, Μάρτιος 96): 56-58.
88. «Le texte surréaliste. Problèmes de théorie et de méthode», revue «S». Europaïsche Zeitschrift fur Semiotische Studien: Semiotics in Greece, Wien-Budapest-Madrid-Perpignan, Vol. 8-4, (1996): 597-617.
89. «H διδασκαλία της λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση: Προβλήματα θεωρίας και μεθόδου», Σημειωτική+Εκπαίδευση. Συμπόσιο Φλώρινας (1994), Θεσσαλονίκη, Ελληνική Σημειωτική Εταιρεία / Παρατηρητής, 1996: 28-44.
90. «Το Χρυσόνειρο. Ένα λανθάνον λυρικό επεισόδιο στο Β' Σχεδίασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων», Μνήμη Ελένης Τσαντσάνογλου. Εκδοτικά και ερμηνευτικά ζητήματα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Πρακτικά Ζ' Επιστημονικής Συνάντησης, Θεσσαλονίκη 1998: 181-199 [= περ. Πόρφυρας (Κέρκυρα), Απρ.-Σεπτ. 1997: 463-476].
91. «Η ποιητική της αφήγησης στο Μήτσο Αλεξανδρόπουλο», περ. Ελίτροχος (Πάτρα), Χειμ. 1996-97: 162-172.
92. «Ideologia e tematica nella prosa del depoguerra», ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΑ. Rivista di cultura grecomoderna, IV (Napoli 1991-93, έκδ. 1997): 37-44. 92.«Interdipendenza tra lingua e cultura nel dialetto greco della Bovesia Calabrese»,ITAAOEAAHNIKA. Rivista di cultura greco-moderna, IV (Napoli 1991-93 -έκδ. 1997): 227-244.
93. «Ο Πολυλάς εκδότης του Σολωμού», Πρακτικά Συνεδρίου "Ιάκωβος Πολυλάς. Εις άλλοτε Κερκυραίος", περ. Πόρφυρας ( Κέρκυρα), τεύχ. 84- 85 ( Γενάρης - Μάρτης '98) : 163-182.
94. «Η άνοιξη και αυτή προϊόν του ανθρώπου είναι», Σεμινάριο 23: Οδυσσέας Ελύτης, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Αθήνα, 1997: 165- 184.
95. «Το ποιητικό σύμπαν του Σολωμού", περ. Η λέξη, 142 (Νοε.-Δεκ. 1997): 660 κ.ε.
96. «Το πρόβλημα της επιβίωσης των τοπικών πολιτισμών στη σύγχρονη διεθνοποιημένη κοινωνία», "Επιστρέφοντας ένα μέρος του χρέους". Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το Μέτσοβο, Αθήνα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ, 1998:482-493.
97. «Το αφηγηματικό έργο του Μ. Αλεξανδρόπουλου. " Η ένατη πληγή": ένα παράδειγμα ανάλυσης», περ. Θέματα Λογοτεχνίας 7 ( Νοέμ.'97 - Φεβρ.'98): 67-81.
98. «Τα πεζά του Καρυωτάκη», Επιστημονικό Συμπόσιο " Καρυωτάκης και καρυωτακισμός" ( 31 Ιαν.- Φεβρ.' 97), Αθήνα, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, 1998: 27-41.
99. «Τυπολογικά κριτήρια στην έρευνα της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής», Πρακτικά Συμποσίου: 20 χρόνια νεοελληνικής λογοτεχνίας (Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση - Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 17- 19.10.1997), Τα Τετράδια της Π.Π.Κ., τεύχος 6 ( Μάϊος 1998): 116-119.
100. «Η σχέση φύσης-πολιτισμού στην ποίηση του Ελύτη»: Φιλοσοφία, Επιστήμες και
Πολιτική. Συγκομιδή προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή Ευτύχη Μπιτσάκη, Δαρδανός, Τυπωθήτω, 1998: 117-127 [= Οδυσσέας Ελύτης. Ανιχνεύσεις στο έργο του, Μυτιλήνη, Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Λέσβου, 1998: 105-112].
101. «Αφηγηματικές τεχνικές στα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη», Πεπραγμένα Επιστημονικού Διημέρου: "Νίκος Καζαντζάκης. Σαράντα Χρόνια από το θάνατο του", Χανιά , ΔΗ.Π.Ε.Χ., 1998:203-214.
102. «Ο Σολωμός και η ελληνική παράδοση», περ. Παρουσία (Λευκωσία), τεύχος 8 (Μάρτιος
1999): 35-39.
103. «Οδυσσέα Ελύτη "Λακωνικόν". Μια σημειολογική ανάλυση», Εισαγωγή στην
ποίηση του Ελύτη. Εκλογή κριτικών κειμένων, Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1999: 283-313.
104. «La letteratura neogreca del dopoguerra (1945-1967)», Κανίσκιν. Studi in onore di Giuseppe Spadaro, Università degli Studi di Catania, [1999: 141-153], Catanzaro, Rubbettino Editore, 2002: 323-335.
105. «Ιστορική διαμόρφωση της νεοελληνικής κουλτούρας», Πρακτικά του Α΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών "Ο ελληνικός κόσμος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, 1453-1981" (Βερολίνο, 2-4.10.1998) // Europaischer Kongress fur Neogrâzistik "Die griechische Welt zwischen Ost und West, 1453-1981", (Freie Universitât Berlin, 1998), Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 1999: 395-408.
106. «Το πανεπιστήμιο ανάμεσα στην "κοινωνία της εργασίας" και την "κοινωνία της
κουλτούρας"», Πρακτικά Πανελλήνιου επιστημονικού συνεδρίου: Το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία που αναδύεται (Χανιά,29-31.8.1997),Αθήνα,ΕλληνικάΓράμματα, 1999: 77-81.
107. «La relation entre nature et culture comme critère typologique des systèmes culturels»,
Actes du Vlème Congrès International de l'Association Internationale de Sémiotique: "La
semiotique: Carrefour de la Nature et de la Culrure" (Guadalajara, Mexico, 13-18.7.1997) [ηλεκτρονική έκδοση: CD-ROM].
108. «Το λογοτεχνικό έργο του Ρήγα», Επιστημ. Συνέδριο "Ο Ρήγας Φεραίος. Για μια νέα
ερευνητική συγκομιδή" (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 28-31.5.1998):ΔΩΔΩΝΗ, Μέρος 3ο, Ιωάννινα 1999: 33-41 [=Νέα Εποχή 5-6 (Λευκωσία, 1998): 52-56].
109. «L’image du héros dans la chanson populaire grecque», revue Etudes Balkanique. Cahiers Pierre Belon, 7 [No Special: L’image du héros dans les traditions orales du sud-est européen], Paris, 2000: 37-48.
110. «O Kρητικός του Σολωμού. Aφηγηματικές και σημασιακές δομές», περ. Nέα Eστία. Aφιέρωμα στον Σολωμό, τεύχ. 1707 (Δεκέμβριος 1998): 1248-1288.
111. «O Σολωμός και οι νεοελληνικές πολιτισμικές αξίες», Eπιστημονικό Συμπόσιο “Διονύσιος Σολωμός: “Kανών” νεοελληνικού πνευματικού βίου” (30 Oκτωβρίου -1 Nοεμβρίου 1997), Aθήνα, Eταιρεία Σπουδών Nεοελληνικού Πoλιτισμού και Γενικής Παιδείας, 1999: 35-48.
112. «“Φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και το Xάρο”. Eρμηνευτική συμβολή στους Eλεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού» - « “Lo spirito terrestre”. H ποιητική εικόνα της Φεγγαροντυμένης, η καταγωγή της και η ερμηνεία της από την κριτική», Eισαγωγή στην ποίηση του Σολωμού. Eκλογή κριτικών κειμένων, Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Eκδόσεις Kρήτης, 1999: 317-326, 411-427.
113. “Narrative Poetics in the Work of Mitsos Alexandropoulos”, περ. Hellenic Quaterly, No 2 (Winter - Spring 1999): 107- 109.
114. “Dionisio Solomos (1798- 1857). El valory y la actualidad de Solomos hoy, a los 200 anos de su nacimiento”, Estudios Neogriegos, No 3 (Junio 1999): 123 – 126.
115. “Los Estudios sobre Solomos y el problema actual de la edicion de su obra”, Estudios Neogriegos, No 3 (Junio 1999): 127 – 137.
116. “Traits pertinents de la culture néohellénique”, Fortunatae. Revista Canaria de Filologia, Cultura y Humanidades Clasicas, No 10 (1998): 53-65 (έκδοση: 1999).
117. «H λογοτεχνική παραγωγή των ελληνόφωνων της Kάτω Iταλίας και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της. Συγγένειες με τη νεοελληνική πολιτισμική παράδοση», Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίο “Il dialetto Grico. Competenza linguistica e Communicazione culturale” / “H διάλεκτος Γκρίκο. Iστορική - γλωσσολoγική - πολιτισμική προσέγγιση”, περ. Eκπαιδευτικοί Προσανατολισμοί, τεύχ. 21-22 (Hράκλειο, 1999): 32-38.
118. «O Παλαμάς και η Mεγάλη Iδέα», περ. Oμπρέλα (Aφιέρωμα στον Παλαμά), αρ. 46 (Σεπτ. - Nοέμβρ. 1999): 9-16.
119. «H Eλλάδα στο γύρισμα του εικοστού αιώνα. Aποτίμηση – Προοπτικές», στον ομότιτλο τόμο των Eκπαιδευτηρίων Γείτονα. Eταιρεία Παιδείας και Πολιτισμού “Eντελέχεια”, Aθήνα 1999: 57-62.
120. «Tο θέμα του νόστου στην ποίηση του Σεφέρη», 16ο Διήμερο Λόγου: “Για ένα Oδυσσέα μετά την Iθάκη”, Kέρκυρα, 14-15.7.99): περ. Πόρφυρας, 93 (Iαν. - Mάρτ. 2000): 255-267.
121. «Προσέγγιση στο συγγραφικό έργο του Mίκη Θεοδωράκη», 3η Έκθεση Bιβλίου Kρητών συγγραφέων (Δήμος Xανίων - Σύλλογος Bιβλιοπωλών Xανίων, 31.7.1999): περ. Θαλλώ, τεύχ. 11 (Xανιά, Άνοιξη 2000): 17-39.
122. “Questioni riquardo una teoria sulla Cultura. Miti letterari e modelli culturali”, ITAΛOEΛΛHNIKA. Rivista di cultura greco-moderna, V (Napoli 1994-1996: κυκλοφ. 1999):13-19.
123. «O έρωτας στη νεοελληνική λογοτεχνία. Aπό το Σικελιανό στον Eλύτη», Eπιστημονικό Συμπόσιο “Περί Έρωτος” (Kαπέσοβο, 1-3. 10. 1999), Eπιστημον. Eπετηρίδα ΔΩΔΩNH. Mέρος 3ο, Iωάννινα 1999: 33-41.
124. «H αντίληψη του τραγικού στο Σολωμό», περ. Θέματα Λογοτεχνίας, 15 (Iούλιος-Oκτώβρ. 2000): 95-124.
125. «Mνήμη Πόπης Bουτσινά», στο ομώνυμο Αφιέρωμα, Πανεπιστήμιο Iωαννίνων. Tομέας Φιλοσοφίας, Iωάννινα, 2000: 17-19.
126. «H μυθολογία του Aιγαίου στην ποίηση του Eλύτη», Eλληνική λογοτεχνία και θάλασσα.Tριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη ναυτική μας παράδοση, Eκπαιδευτήρια Γείτονα/ Eταιρεία Παιδείας και πολιτισμού “Eντελέχεια”, Aθήνα 2000: 13-23.
127. «Ποιητικοί κώδικες στο Σεφέρη», περ. Oμπρέλα, 50 (Σεπτ.-Nοε.2000): 4-13.
128. “Sjurrealistichnijat text. Problemi na teorijata metoda” [«Yπερρεαλιστική ποίηση. Προβλήματα θεωρίας και μεθόδου»], μετάφρ. στα βουλγαρικά B. Kovaleva, περ. Sborniv, Tom. V (EFSS ‘99): 40-54.
129. “Problemi na socio-semiotchnija podhod vm Literaturata” (“Προβλήματα μεθόδου για μια κοινωνιοσημειωτική προσέγγιση της λογοτεχνίας”], μετάφρ. βουλγάρ.B. Kovaleva, περ. Sborniv, Tom. V (EFSS ‘99): 54-62.
130. “H σύνθεση πρωτοπορίας και παράδοσης”, εφημ. Eπενδυτής: “Eπί του θέματος”, (16/17. 12. 2000): 34-35.
131. “O νεοελληνικός πολιτισμός στην αρχή της τρίτης χιλιετίας”, εφημ. Eπενδυτής: “Aνακρίνοντας το Mέλλον”, (30/31. 12.2000): 2.
132. «Gh. Viziinòs, “Perché la miliá non divenne miléa”. Un analisi semantica», Giornata di Studio: Georghios Viziinòs. 150 anni dopo (1849-1999), Catania (17 Dicembre 1999), a cura di Anna Zimbone, Rubbetino, 2000: 25-39.
133. “O Eυρωπαϊκός διαφωτισμός και η ελληνική πολιτισμική παράδοση”, περ. APΔHN, τεύχ. 29 (Μάρτ. - Απρ. 2001): 75-77.
134. “H ταύτιση του κάλλους με το αγαθό στην ελληνική λογοτεχνία. Ένας πολιτισμικός κώδικας”, περ. Διάλογοι καταλλαγής, αρ. 58 (Iούλ. - Aύγ. - Σεπτ. 2000): 514-518.
135. “Tο κάλλος και το αγαθό”, εφημ. Eπενδυτής, “Eπί του θέματος”, (5/6.5.01): 32-33.
136. “Tο τεκμήριο της σύνθεσης”, εφημ. Eπενδυτής, “Eπί του θέματος”, (12/13.5.01): 32-33.
137. “H μάχη της Kρήτης στο κρητικό ριζίτικο τραγούδι”, εφημ. Tα Nέα. Aφιέρωμα: H Mάχη της Kρήτης (“Πρόσωπα” · 21ος αιώνας), τεύχ. 116 (26 Mαΐου 2001): 24.
138. “H ποίηση του Δημήτρη Tσαλουμά”, 2ο Διεθνές Eπιστημονικό Συνέδριο: O Eλληνισμός της Διασποράς. Tα προβλήματα της νέας γενιάς (Tομέας Φιλοσοφίας Π.I., Kως 4-7 Aύγ. 2000), Iωάννινα, Πανεπιστήμιο Iωαννίνων, 2001: 89-96.
139. “Για μια διεπιστημονική προσέγγιση των τοπικών πολιτισμών. Προβλήματα θεωρίας και μεθόδου”, Διεπιστημονικό Συνέδριο: “Tεχνολογία - Πολιτισμός και Aποκέντρωση”. Tο E.M.Π. για το Mέτσοβο, επιμ. Δ. Pόκος, Mετσόβιο Kέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, Aθήνα, 2001, σ. 87-97.
140. “H προμηθεϊκή ιδέα στο κρητικό δημοτικό τραγούδι”, περ. Kρητική Eστία, τ. 8 (Xανιά, 2000-2001): 233-247.
141. “H μάχη της Kρήτης και η Aντίσταση στα κρητικά δημοτικά τραγούδια”, περ. Πνευματικά Xανιά, 40-41 (Iαν.–Iούν. 2001): 2-8.
142. “Tυπολογικά κριτήρια για μια σημειωτική της ελληνικής κουλτούρας”, Πρακτικά 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Eλληνικής Σημειωτικής Eταιρίας: Σημειωτική και πoλιτισμός, τ. I., Kουλτούρα-λογοτεχνία-επικοινωνία, Θεσσαλονίκη, Eλληνική Σημειωτική Eταιρεία, εκδ. Παρατηρητής, 2001:43-63.
143. “Aπέναντι στη νέα παγκόσμια τάξη. Tο πρόβλημα του πολιτισμού”, Πρακτικά Συνεδρίου: Eξουσία και Kοινωνίες στη “Mεταδιπολική” εποχή, Iωάννινα, Πανεπιστήμιο Iωαννίνων, 2001: 205-218.
144. “Άγγελος Σικελιανός. H οικουμενικότητα του ποιητή”, εφημ. Tο Bήμα (Nέες Eποχές), 24.6.2001.
145. “Aπό το άτομο στο πρόσωπο (μια σημαδιακή μεταστροφή)”: εφημ. Eπενδυτής, 14/15.7.2001.
146. “H ιστορική εμπειρία της Mάχης της Kρήτης και της Aντίστασης στα ιστορικά τραγούδια της Δυτικής Kρήτης”, εφημ. Xανιώτικα Nέα, 14.8.2001: 28.
147. “Πρωτοπορία και παράδοση στον A. Eμπειρίκο”, εφημ. Eπενδυτής, 25/26.8.2001.
148. “Kοσμολογία και ισορροπία. Mε τη σκέψη του Aντρέα Eμπειρίκου”, εφημ. Eπενδυτής, 1/2.9.2001.
149. “O βοσκός και το ηρωικό ήθος της Kρήτης στο ριζίτικο τραγούδι”, εφημ. Xανιώτικα Nέα 15.9.2001,σελ.20 και 16.9.2001: 11 [= περ.Eποχές, Pέθυμνο,τεύχος 8 (Xειμώνας 2001-02): 32-40].
150. “H ταυτότητα κάλλος = αγαθό στην ποίηση του Mαβίλη”, Λορέντζος Mαβίλης. O ποιητής και ο πολίτης. Πρακτικά Eπιστημονικού Συμποσίου, επιμ. Γεωργία Λαδογιάννη-Παναγιώτα Γκότση, Eκδοση Δήμων Παμβώτιδας-Iωαννιτών-Kερκυραίων, Iωάννινα 2001: 339-347.
151. “La relation entre nature et culture comme critère typologique des systèmes culturels”, MOCXOBIA 1 (Moscow 2001): 185-193.
152. “Πολιτισμικοί κώδικες στον Aνδρέα Eμπειρίκο”, “Aυτός ο άνθρωπος περίμενε έναν αιώνα”: 100 χρόνια από τη γέννηση του Aνδρέα Eμπειρίκου”. Eπιστημονικό Συμπόσιο, Πανεπιστήμιο Kύπρου - Tμήμα Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών (Λευκωσία, 22-23 Mαΐου 2001), περ. Πόρφυρας.Aφιέρωμα στον Aνδρέα Eμπειρίκο, τεύχ. 101(Oκτ.-Δεκ. 2001): 317-325.
153. “Άγγελου Σικελιανού, Mήτηρ Θεού. O μηχανισμός της μυθοπλασίας”, Aφιέρωμα Άγγελος Σικελιανός. 50 χρόνια από την κοίμησή του, περ. Θέματα Λογοτεχνίας 17 (Mάρτιος-Iούνιος 2001): 88-101.
154. “Iσπανική και ελληνική κουλτούρα στο έργο του Nίκου Kαζαντζάκη”, Kρήτη και Eυρώπη: Συγκρίσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις στη λογοτεχνία. Πρακτικά A’ Διεθνούς Eπιστημονικού Συνεδρίου του Kέντρου Kρητικής Λογοτεχνίας, Bαρβάροι Kρήτης 2001: 227-247.
155. “Όρια και περιεχόμενο της κρητικής λογοτεχνίας. Συζήτηση Στρογγυλής τράπεζας”, Kρήτη και Eυρώπη: Συγκρίσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις στη λογοτεχνία. Πρακτικά A’ Διεθνούς Eπιστημονικού Συνεδρίου του Kέντρου Kρητικής Λογοτεχνίας, Bαρβάροι Kρήτης 2001:397-413.
156. “Λογοτεχνία, πολιτισμικές αξίες και εθνική ταυτότητα”, Συνέδριο “Eλληνικό σχολείο και πολιτισμός στην προοπτική του 21ου αιώνα”, Eταιρεία Παιδείας και Πολιτισμού “Eντελέχεια” - Eκπαιδευτήρια Γείτονα (Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών, 19-20.1.2001), Aθήνα 2001: 143-148.
157. "Η σχέση ατόμου - κοινωνίας στη νεοελληνική λογοτεχνία. Ένα πρόβλημα σοσιαλιστικής θεωρίας", περ. Ουτοπία 46 (Σεπτ.-Οκτώβριος 2001): 117-126.
158. "Πρωτοπορία και παράδοση στον Ανδρέα Εμπειρίκο", Άνευ ορίων, άνευ όρων, Ιωάννινα, Εκδ. Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, 2002.
159. "Ο Άγγελος Σικελιανός στην αρχή της τρίτης χιλιετίας", "Άγγελος Σικελιανός. 50 χρόνια από το θάνατο του", Πρακτικά ΣΤ' Συμποσίου Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών (Γιορτές Λόγου και Τέχνης, Λευκάδα, 9-11.8.2001), Αθήνα 2002:129-134.
160. "Η ελληνική ταινία στην τηλεόραση και τα πολιτισμικά της πρότυπα", περ. Οπτικοακουστική Κουλτούρα, 1. "Ξαναβλέποντας τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο" (Φεβρ. 2002): 15-24.
161. "Η κρητική μαντινάδα. Η δομή, η αισθητική και η θεματολογία της": Πεπραγμένα Συνεδρίου "Η κρητική μαντινάδα" (Δήμος Ακρωτηρίου Χανίων, 4-5 Αυγούστου 2001), Ακρωτήρι 2002 : 41-75.
162."Η Μαζώχτρα του Αργύρη Εφταλιώτη. Μια αφηγηματολογική και σημασιακή ανάλυση": Ο Αργύρης Εφταλιώτης στα Νεοελληνικά Γράμματα. Πρακτικά Συνεδρίου Μήθυμνας (27-29 Ιουλίου 2001), Δήμος Μήθυμνας 2002: 124-130.
163. "Η σχέση ατόμου - κοινωνίας στο έργο του Μιχάλη Κατσαρού": περ. Ομπρέλα, τεύχ.57 (Ιούνιος-Αύγουστος 2002): 11-13.
164. Η πόλις άδουσα. Ανθολόγιο ηπειρωτικής πεζογραφίας, Εισαγωγή-Ερμηνευτική ανάλυση: Ε.Γ.Καψωμένος, Ιωάννινα, Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, 2002: 7-26.
165. "Η αλχημεία των λέξεων": περ. Μανδραγόρας. Αφιέρωμα στο Νάνο Βαλαωρίτη, αρ.27 (Μάρτης 2002):42-45.
166. "Το ριζίτικο τραγούδι και οι σύγχρονες επιβιώσεις του", Ελλωτία (Χανιά), τόμ. 10, ,2002: 29-38.
167. "Criterios typologicos para una semiotica de la cultura griega", Estudios Neogriegos (Granada), no 4-5 (Die. 2002): 59-74.
168. "Η αντίληψη του τραγικού στην ποίηση του Σεφέρη", Giorgos Seferis. 100 annos de su nacimiento, Centro de Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas, Granada, 2002:123-140.
169. "Διαχρονικοί πολιτισμικοί κώδικες στη Νεοελληνική λογοτεχνία: Παπαδιαμάντης -Ξενόπουλος - Σικελιανός - Εμπειρίκος", Grecia y la Tradition clasica.Actas del II Congreso de Neohelenistas de Iberoamérica, Tenerife, Universidad de La Laguna, Tomo I, 2002: 15-36.
170. "Παγκοσμιοποίηση και οικουμενικότητα. Σημειωτική των όρων και των
πολιτισμών", Πολιτιστικές ταυτότητες και "παγκοσμιοποίηση". Κείμενα Συνεδρίων 2
(Εταιρεία Παιδείας και Πολιτισμού Εντελέχεια - Εκπαιδευτήρια Γείτονα, (Αθήνα, Εθνικό
Ίδρυμα Ερευνών, 19-21.9.2003), Αθήνα, Εκδόσεις Εντελέχεια, 2003: 77 - 94.
171. "Αγγελος Σικελιανός", περ. Νέαρχος (Θεσσαλονίκη), τεύχ. 23 (Απρ.-Ιούν.2002): 28 κ.ε.
172. "Le corps nu et le code du Beau et du Bon dans la littérature et la culture néohelléniques" ["Το γυμνό σώμα και ο κώδικας του κάλλους και του αγαθού στη νεοελληνική λογοτεχνία και κουλτούρα"], Actes du XVIIIe Colloque International des Néohellénistes des Universités francophones: "Le corps dans la langue, la littérature, l' histoire, les artes et arts du spectacle" (15-17 Mai 2003), Textes réunis et mis en forme par Anna Olvia Jacovides Andrieu, Université de Paris- Nanterre - Département de Grec, Paris, Société Culturelle Néo-hellénique, 2005: 381 -396.
173. "La mitologia poetica di Seferis": Giorgio Seferis. Giornata di Studi nel centenario
della nascita (Università degli Studi di Palermo, 30 novembre 2000). ATTI a cura di A.
Varvara, Palermo 2003: 15-36.
174. "Η αναλογία φυσικών και πολιτισμικών αξιών στην ποίηση του Κωστή Παλαμά", περ. Ηπειρωτικά Γράμματα, περ. Β ', τεύχ. 4 (Οκτώβριος 2003): 19 - 38.
175. "Το δημοσιογραφικό ιδίωμα και η Κοινή Νέα Ελληνική. Προβλήματα γλώσσας και πολιτισμού", "Μ.Μ.Ε. και πολιτισμός". 3ο Συνέδριο Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού Εντελέχεια - Εκπαιδευτήρια Γείτονα, (Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 19 -21. 9. 2003), Αθήνα, Εντελέχεια, 2004: 225-235.
176. "Νεοελληνικοί πολιτισμικοί κώδικες στο έργο του Κωστή Παλαμά", περ. Θέματα Λογοτεχνίας. Αφιέρωμα Κωστής Παλαμάς, τεύχ. 24 (Σεπτ. - Δεκ. 2003): 9 - 17.
177. "Λαϊκή ποίηση και πολιτισμική παράδοση στην ορεινή Ήπειρο", Πρακτικά του Τρίτου Διεπιστημονικού Συνεδρίου του Ε.Μ.Π., με θέμα "Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην ορεινή Ήπειρο. Θεωρία και πράξη", επιμ. Δημήτρης Ρόκος, Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, Αθήνα, 2004: 293 -306.
178. "Ο αφηγηματικός λόγος του Πρεβελάκη", Θ' Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Ελούντα (1-6 Οκτωβρίου 2001), Πεπραγμένα Θ 'Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Ηράκλειο, τόμ. Γ2 (2005): 179 -188.
179. "Γλωσσική στατιστική και ύφος στον Ερωτόκριτο", Πεπραγμένα Θ'Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Ηράκλειο, τόμ. Β1 (2004): 89 -101.
180. "Η Πόλη στη λαϊκή μυθολογία", Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Κωνσταντινούπολη. 500 χρόνια από την Άλωση, Γρανάδα, 2003 [= περ. Φηγός, τεύχ. 18 (Καλοκ. - Χειμ. 2004): 73-80].
181. "Linguistique et Poétique / Γλωσσολογία και Ποιητική", Recherches en Linguistique Grecque. I / Γλωσσολογικές Έρευνες για την Ελληνική, I. Actes du 5e Colloque Internationa] de Linguistique grecque (Université de Paris-Sorbonne, 13 - 15. 09. 2001), Université René Descartes- Laboratoire THEDEL, Christos Clairis éd., Paris, L' Harmattan, 2002 : 267 - 270.
182. "Αφηγηματικές τεχνικές στο "Βοτάνι της αγάπης" του Γεωργίου Δροσίνη ", Ανάτυπο περ. "Η Μελέτη", περ. Β ', τόμ. Β ', Αθήναι, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 2004: 401 - 404.
183. "Η Άλκηστις του Ευριπίδη και η νεοελληνική πολιτισμική παράδοση", περ. Ηπειρωτικά Γράμματα, Έτος Γ', τεύχ. 6 (Οκτώβριος 2004): 17 - 21.
184. "Η μυθολογία του Αιγαίου στη νεοελληνική λογοτεχνία", Πρακτικά του Β΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών "Η Ελλάδα των νησιών από τη Φραγκοκρατία ως σήμερα", επιμ. Αστέριος Αργυρίου, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, τόμ. Α', 2004: 399 - 415.
185. "Συγχρονικοί και διαχρονικοί κώδικες ανάγνωσης. Το πρόβλημα της ερμηνείας", Μνήμη Αλκη Αγγέλου. Τα άφθονα σχήματα του παρελθόντος, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2004 : 333 - 347.
186. "Νεοελληνική ποίηση: Εναλλακτικά πολιτισμικά πρότυπα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης", Πρακτικά Πανελληνίου Συνεδρίου "Λογοτέχνες και λογοτεχνία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης", Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Καρδίτσας, Καρδίτσα 2004: 131 - 146.
187. "Ο Σολωμός και η Ευρώπη", Πρακτικά Ζ' Πανιονίου Συνεδρίου (Λευκάδα, 26-30.5.2002), τόμος Α' Ζητήματα πολιτισμικής ιστορίας, Αθήνα, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, 2004: 259-276.
188. "Το δίκαιο και το νόμιμο στην ελληνική παράδοση: ένας πολιτισμικός κώδικας", Σημειωτικά συστήματα και Επικοινωνία. Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Σημειωτικής (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 28 - 30. 9. 2001), Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 2004: 385 - 410.
189. "Η εικονοπλασία του Τάσου Λειβαδίτη στην ποίηση της τρίτης περιόδου: Τα χειρόγραφα του Φθινοπώρου", ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ. Αφιέρωμα στον Αλέξη Eudald Sola, επιμ. Μ. Μορφακίδης, Centro de Estudios Bizantinos, Postbizantinos, Neogriegos y Chipriotas -Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, Γρανάδα, 2004: 411- 418.
190. "Οι κοσμολογικές διαστάσεις της ποιητικής μυθολογίας του Βρεττάκου: Η συλλογή "Ο Διακεκριμένος πλανήτης", Διεθνές Συμπόσιο για τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο. Πρακτικά (Σπάρτη, 18-21 Μαΐου 2001), Αθήνα, Εταιρεία Φίλων του Μυστρά - Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης - Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, 2004: 29 - 41.
191. "Θωμά Μανόπουλου, Στο χορό των ανθρωποκυνηγών (Αθήνα, Κοχλίας, 2004). Βιβλιοπαρουσίαση", περ. Θέματα Λογοτεχνίας, τεύχ. 28 (Ιαν.-Απρ. 2005) : 204 – 207 [= περ. Φηγός. Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός, τεύχ. 19 (2005): 259-263].
192. "Το έργο του Νίκου Παναγιώτου "Ελλάδος Κάτοπτρον", στον τόμο: Παρουσίαση του έργου Ελλάδος Κάτοπτρον του Νίκου Παναγιώτου, Λευκωσία 2005: 13-20.
193. "Η ταύτιση του κάλλους με το αγαθό στη νεοελληνική λογοτεχνία. Ένας πολιτισμικός κώδικας", Περιβάλλον και ανάπτυξη. Διαλεκτικές σχέσεις και διεπιστημονικές προσεγγίσεις, Εισαγωγή- επιμέλεια Δημ. Ρόκος, Αθήνα, Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2005: 177-188.
194. "Για μια σημειωτική της νεοελληνικής κουλτούρας", Περιβάλλον και ανάπτυξη. Διαλεκτικές σχέσεις και διεπιστημονικές προσεγγίσεις, Εισαγωγή- επιμέλεια Δημ. Ρόκος, Αθήνα, Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2005: 189 - 209.
195. "Η Ρωμιοσύνη του Φώτη Κόντογλου", Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Ασημάκης
Πανσέληνος. Οράματα και πάθη του Ελληνισμού. Εισηγήσεις Συνεδρίου (26-28 Σεπτ. 2003),
Μυτιλήνη, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Λέσβου, 2005: 39 - 48.
196. "0 ιστορικός χρόνος στην ποίηση του Καβάφη και του Σεφέρη", Επιστημονικό Συμπόσιο "Μορφές κατανόησης και διαχείρισης του χρόνου" (Καπέσοβο, 25-26 Σεπτ. 2004), Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τομέας Φιλοσοφίας - Πολιτιστικός Σύλλογος "Αλέξης Νούτσος", 2005: 121 - 130.
197. "Κριτικές απόψεις του Ψυχάρη για τη γλώσσα και το ύφος των νεοελλήνων συγγραφέων", Ο Ψυχάρης και η εποχή του. Ζητήματα γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού. ΙΑ΄ Επιστημ. Συνάντηση του Τομέα Μεεσ. και Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2005: 303 -312.
198. «Το υπερρεαλιστικό κείμενο. Προβλήματα θεωρίας και μεθόδου», Ελληνικός μεταπολεμικός υπερρεαλισμός (Πρακτικά Συνεδρίων), Εισαγωγή Ε.Γ.Καψωμένος, επιμ. Γιάννης Παππάς, Πάτρα, Περί τεχνών, 2005: 10-28.
199. "Νεοελληνικές τύχες του υπερρεαλισμού. Το παράδειγμα του Έκτορα Κακναβάτου", Επιστημονικό Συμπόσιο"Manifeste du surréalisme. 80 χρόνια μετά" (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 20 Δεκ. 2004), Ιωάννινα, Τομέας Φιλοσοφίας, 2005: 81-90.
200. "Η λογοτεχνία της Ηπείρου" [πρώτη ανακοίνωση: Poeti del Mediterraneo. Secondo Recital: Grecia, Città di Lecce "Mediterranea. Estate 2004, Lecce, 6.9.2004] , Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, τόμ. ΚΔ'. Εις μνήμην Ελευθερίας Ι. Νικολαΐδη, Ιωάννινα 2005: 149-166.
201. "Η γλώσσα στην ποίηση του Έκτορα Κακναβάτου", Εισηγήσεις ομιλιών από την παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Αργυροπούλου, “Η γλώσσα στην ποίηση του Έκτορα Κακναβάτου” (Αθήνα 2003), Αθήνα, τυπωθήτω - Γ. Δαρδανός, 2006.
202. "Γεώργιος Δροσίνης. Ζητήματα ποίησης και ποιητικής", Ανάτυπο περ. "Η Μελέτη", περ. Β', τόμ. Γ', Αθήναι, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 2006: 155 - 167.
203. "Τάσου Λειβαδίτη, Η 25 Ραψωδία της Οδύσσειας. Ποιητική και ιστορική διακειμενικότητα", Ο λόγος τη παρουσίας. Τιμητικός τόμος για τον Παναγιώτη Μουλλά, Αθήνα, Εκδόσεις Σοκόλη , 2005: 113-122.
204. "Criterios tipologicos para una semiotica de la cultura griega", Byzantion Nea Hellas. Revista anual de Estudios Griegos Bizantinos y Neohelénicos (Centro de Estudios Griegos Bizantinos y Neohelénicos "Fotios Malleros", Facultad de Filosofia y Humanidades, Universidad de Chile), 24, 2005: 149 - 167.
205."Αφηγηματικές τεχνικές στο μυθιστόρημα του Δημ. Νόλλα, Από τη μια εικόνα στην άλλη. Η πράξη της γραφής και η πράξη της ζωής", περ. Φηγός. Γράμματα - Τέχνες -Πολιτισμός, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, τεύχος 20 (2005): 177 - 180.
206. "Οι αξίες της Κρήτης στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη", Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου "Μίκης Θεοδωράκης. Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός" (Χανιά, 29-31 Ιουλίου 2005), Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, 2005 : 223 - 236.
207. "Από την αφηγηματική στην ιδεολογική διάσταση του κειμένου. Ένα μεθοδολογικό πρόβλημα", ΔΩΔΩΝΗ.Φιλολογία. Μνήμη Αθανασίου Γκότοβου, Ε.Ε.Φ.Σ.Π.Ι., τόμος 34 (2005): 183-196.
208. "Εθνικός και τοπικός πολιτισμός. Για μια τυπολογία της νεοελλληνικής κουλτούρας", Εκκλησία, Παιδεία - Εκπαίδευση και Πολιτισμός στα Κύθηρα (19ος - 20ός αιώνας). Πανελλήνιο Συνέδριο Κυθηραϊκών Μελετών (19-23 Σεπτεμβρίου 2001), τόμος πρώτος, επιμ. Γ. Ν. Λεοντσίνης, Κύθηρα, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Κυθήρων, 2006: 257-268.
209. "Αφετηρίες της ποιητικής του Γιάννη Δάλλα", περ. Πορφύρας. Αφιέρωμα: Γιάννης Δάλλας. Δόκιμος σε συντεχνία, τεύχ. 119 (Απρ. - Ιούν. 2006): 184-190.
210. "Αυτοσυνειδησία και αλλοτρίωση. Μια σημειωτική του εκσυγχρονισμού", Παράδοση και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Εισηγήσεις Συνεδρίου, Επιμέλεια : Λαοκράτης Βάσσης, Αθήνα, Εταιρεία Παιδείας και Πολιτισμού Εντελέχεια. Εκπαιδευτήρια Γείτονα, 2006: 177-187.
211. "Ο Εμμανουήλ Κριαράς και η Νεοελληνική Λογοτεχνία", Τα Χανιά τιμούν τον Κριαρά. Τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση του Φιλολογικού Συλλόγου "Ο Χρυσόστομος" (1899 -1999). Η Έκδοση αφιερώνεται στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του τιμώμενου, Χανιά, Φιλολογικός Σύλλογος "Ο Χρυσόστομος", 2006: 21-28.
212. "Ζητήματα ποιητικής στο έργο του Νικόλα Κάλας", Νικόλαος Κάλας. Ξαναδιαβάζοντας το έργο του (1907-1988). Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Αθήνα, Εκδόσεις Μανδραγόρας / Σειρά: Δοκίμια και κριτική, 2006: 200-206.
213. "Πολιτισμικοί κώδικες στη λογοτεχνία του 19ου αιώνα", Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου: "Ο Ελληνισμός στο 19ον αιώνα: Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις" (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 22-24 Νοεμβρίου 2002 ), επιμέλεια Παντ. Βουτουρής - Γ. Γεωργής, Αθήνα, Εκδ. Καστανιώτη, 2006: 207-227.
214. "Ποιητικοί κώδικες στο Σεφέρη", περ. Ιταλοελληνικά. Rivista di cultura grecomoderna
τόμ. VII: Atti del Convegno Internationale: "Giorgio Seferis: Cento anni dalla nascita" (Napoli, 14-15 dicembre 2000), Napoli 2006: 13-34.
215. «Παράδοση και πρωτοπορία στη Νεοελληνική ποίηση. Από το Σολωμό στον Ελύτη», Cultura Neogriega. Traditión y Modernidad. Νεοελληνικός Πολιτισμός. Παράδοση και Νεωτερικότητα. Actas del III Congreso de Neohelenistas de Iberoamérica (Vitoria-Gasteiz, 2-5 de junio de 2005), Edit. Javier Alonso Aldama y Olga Omatos Sáenz, Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco, 2007: 355-362.
216. «Η αρχή της συνύπαρξης των αντιθέτων. Ένας αισθητικός και πολιτισμικός κώδικας στη νεοελληνική λογοτεχνία (από το 17ο στον 20όν αιώνα)», Πρακτικά του Γ΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών “Ο ελληνικός κόσμος ανάμεσα στην εποχή του Διαφωτισμού και στον εικοστό αιώνα” (Βουκουρέστι,2-4 Ιουνίου 2006), Επιμ. Κ.Α.Δημάδης, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, τ. Β΄, 2007: 23-36.
217. «Η ποιητική του Σολωμού και η αντίληψη του τραγικού», Μνήμη Διονυσίου Σολωμού. Εκατόν πενήντα χρόνια από την κοίμησή του, Επιμέλεια - Συναγωγή κειμένων - Ανθολόγηση: Γ.Κ..Μύαρης, Συνεργασία: Ν. Ορφανίδης, Λευκωσία, Ακτή / Σειρά Ελληνομνήμων 11, 2007: 67-82. 218. “Πρωτοπορία και παράδοση στον Ανδρέα Εμπειρίκο”, Convegno Internationale:Alexandros Papadiamandis, Andreas Empirikos. Cento anni dalla nascita" (Napoli, 2001), περ. Ιταλοελληνικά. Rivista di cultura grecomoderna, τόμ. IX-X, Napoli 2008: 337-342.
219. “Ο ελεύθερος πλάγιος λόγος στην ποίηση του Καβάφη”, Convegno Internationale: Costantino P. Kavafis. 70 anni dalla morte e 140 dalla nascita, (Napoli, 28- 29 novembre 2003), περ. Ιταλοελληνικά. Rivista di cultura grecomoderna, τόμ. IX, Napoli 2008: 37- 58.
220. “Η σχέση γλώσσας - πολιτισμού. Ένα θεωρητικό πρόβλημα”, Convegno Internationale: Lingua e Scrittura degli Ellenofoni del Sud Italia, (Napoli, 27- 30 giugnio 2002) περ. Ιταλοελληνικά. Rivista di cultura grecomoderna, τόμ. X, Napoli 2008: 249- 257.
221. “Διαπολιτισμικότητα, πολυπολιτισμός και εθνικές ταυτότητες. Μια κριτική προσέγγιση της παγκοσμιοποίησης”, «Διαπολιτισμικότητα, παγκοσμιοποίηση και ταυτότητες». 7ο Εθνικό Συνέδριο Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (Πάτρα 2004), επιμ. Ελένη Χοντολίδου, Γρηγ. Πασχαλίδης, Κυρ. Τσουκαλά, Ανδρ. Λάζαρης, σσ. 19-34. Αθήνα: Gutenberg, 2008: 19-34.
222. «Ερμηνευτικά στην ποίηση του Κώστα Μόντη», Κώστας Μόντης (1914-2004). Ο περιηγητής του ουρανού. Ανακοινώσεις του Διεθνούς Συμποσίου «Κώστας Μόντης», Πανεπιστήμιο Κύπρου - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (Λευκωσία, 17-19 Ιουνίου 2005), επιμ. Κώστας Νικολαΐδης, Λευκωσία, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, 2008: 97-104.
223. «Παράδοση και πρωτοπορία στην ποίηση και την ποιητική του Γιάννη Ρίτσου», Διεθνές Συνέδριο Ο ποιητής και ο πολίτης Γιάννης Ρίτσος. Οι εισηγήσεις (Αθήνα, 28 Σεπτ. - 1 Οκτ. 2005), επιμ. Αικατ. Μακρυνικόλα - Στρατής Μπουρνάζος, Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη, Εκδόσεις Κέδρος, 2008: 395-414.
224. “Πρωτοπορία και παράδοση στο έργο του Γιώργου Θεοτοκά”, Atti del Convegno Internationale: Jorgos Theotokas: 100 anni dalla nascita (Napoli, 18- 19 novembre 2005), περ. Ιταλοελληνικά. Rivista di cultura grecomoderna, τόμ. XI, Napoli 2008: 13-27.
225. «Η διδασκαλία της ποίησης. Το πρόβλημα της μεθόδου», Επιστημονική Ημερίδα “Η διδασκαλία της λογοτεχνίας. Ιστορική και συγχρονική προοπτική” (Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, 7 Δεκεμβρίου 2005), Πάτρα, Περί τεχνών, 2008: 69-82.
226. «Πολιτισμικοί κώδικες στο δημοτικό τραγούδι», Σεμινάριο 35: Το δημοτικό τραγούδι από την αρχαιότητα ως σήμερα (Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Χανιά, 8-10 Οκτωβρίου 2007), Επιμ. Γεωργία Χαριτίδου - Αναστ. Στέφος, Αθήνα, Ελληνοεκδοτική, 2008: 178-189.
227. «Η ποιητική του Σολωμού», περ. Ομπρέλα (2007)
228. “Ελληνικότητα και πολιτικά κόμματα”, περ. Montly Review. Μηνιαία Επιθεώρηση. Ειδικό Αφιέρωμα: “Η ελληνικότητα και οι στρατηγικές των πολιτικών κομμάτων”, Νο 50 (115), Φεβρουάριος 2009: 68-72.
229. “Ο έρωτας στο δημοτικό τραγούδι”, περ. Αρχαιολογία – Τέχνες. Αφιέρωμα: Έρωτας, τεύχ. 111 (Απρίλιος – Μάιος - Ιούνιος 2009): 34-39.
230. “Εικονοπλασία και πολιτισμικοί κώδικες στη νεοελληνική ποίηση”, Πρακτικά Εικοστού ογδόου Συμποσίου Ποίησης Ποίηση και Εικόνα”, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών (26-29 Ιουνίου 2008), Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2009: 134-149.
231. “Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος και το νεοελληνικό πολιτισμικό πρότυπο”, περ. Θέματα Παιδείας, τεύχ. 37-38 (Άνοιξη-καλοκαίρι 2009): 225-232.
232. “Ανασκαφή στο ποιητικό εργαστήρι του Ε.Χ.Γονατά”, περ. Μανδραγόρας. Αφιέρωμα Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς, τεύχ. 41 (Νοέμβριος 2009): 83-86.
233. “Αξιακά πρότυπα του ριζίτικου τραγουδιού”, Πρακτικά Συνεδρίου 'Το ριζίτικο τραγούδι' (Ακρωτήρι Χανίων, 25, 26 και 27 Ιουλίου 2003), Χανιά, Δήμος Ακρωτηρίου, 2009: 59-76.
234. “Το διονυσιακό πνεύμα στην ποίηση του Σικελιανού. Από τον Αλαφροΐσκιωτο στη Μελέτη θανάτου”, Πρακτικά Η΄Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου (Κύθηρα, 21-25 Μαΐου 2006), Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, τόμος IV A΄: Επτανησιακός πολιτισμός, Κύθηρα 2009: 376-403.
234. "Το διονυσιακό πνεύμα στην ποίηση του Σικελιανού. Από τον Αλαφροΐσκιωτο στη Μελέτη θανάτου", Πρακτικά Η΄Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου (Κύθηρα, 21-25 Μαΐου 2006), Εταιρεία Κυθηραϊκών
Μελετών, τόμος IV A΄: Επτανησιακός πολιτισμός, Κύθηρα 2009: 376-403.
235. "Πολιτισμική εντοπιότητα και οικουμενικές αξίες στην ποίηση του Ελύτη", Πρακτικά Διημερίδας για τον Οδυσσέα Ελύτη (23-24 Φεβρουαρίου 2007), Λευκωσία, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, 2010: 27-43.
236. "Συντεταγμένες της ποιητικής μυθολογίας του Γιάννη Ρίτσου", Νέα Εποχή, τεύχ. 306 (Λευκωσία, Φθινόπ. 2010): 42-49.
237. "Σημασιακοί κώδικες και αξιακά πρότυπα της Κρήτης στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη", Ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα. Πρακτικά του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "Νίκος Καζαντζάκης 2007: Πενήντα χρόνια μετά", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Εκδόσεις Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, Ηράκλειο 2010: 403 – 434.
238. "Τοπικοί πολιτισμικοί κώδικες στην Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη", "Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κρητικός Πολιτισμός". Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 50 χρόνια από το θάνατό του (Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, Ηράκλειο – Μυρτιά, 28-30 Σεπτ. 2007), 1, 15 [ηλεκτρον. έκδ.]
239. "Η νεοελληνική κουλτούρα και το μεσογειακό πολιτισμικό πρότυπο", περ. Νέος Ερμής ο Λόγιος, τεύχ. 1 (Ιαν.- Απρ. 2011): 47-70.
240. "Ο ποιητής Κώστας Βάρναλης και η ανανεωμένη παράδοση", Θέματα Παιδείας, τεύχ. 41-42 (Άνοιξη – Καλοκαίρι 2010): 93-98.
241. "Ο ρόλος του Ρίτσου στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού", Γιάννης Ρίτσος. Πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής. Επιστημονικό Συνέδριο (21-22 Νεμβρίου 2009), Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 2011: 66-87.
242. " 'Η Μάχη της Μαγνησίας'. Η τεχνική του ελεύθερου πλάγιου λόγου στον Καβάφη", περ. Διάλογος (Ένωση Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου) τεύχ.20-21 (Μάρτιος 2011): 19-26.
243. "Η ταύτιση του κάλλους με το αγαθό: ένας νεοελληνικός αξιακός κώδικας στη μεταβυζαντινή λογοτεχνία", Αφιέρωμα στον Σπύρον Αντ. Ευαγγελάτον. Kεφαλληνιακά Χρονικά, τόμ. 12 (2010): 111-127 [και Ανάτυπο: Αργοστόλι, Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, 2010].
244. "Γεωργίου Βιζυηνού, 'Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα'. Μια σημασιολογική ανάλυση", Γλώσσα, ψυχής άγγελος. Αφιέρωμα στην Ελευθερία Γιακουμάκη, επιμ. Ε. Παπαδοπούλου - Ι. Ρεμεδιάκη, Αθήνα, Σήμα, 2010: 139-153.
245. "Σημασιακό σύμπαν και πολιτισμικοί κώδικες στο Λουκή Λάρα του Βικέλα", Επιστημονικό Συνέδριο Δημήτριος Βικέλας. 100 χρόνια από το θάνατό του (11-13 Δεκεμβρίου 2008), περ. Η Μελέτη (Αθήνα, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων), 2010: 333-354.
246. "Παραδοσιακοί ποιητικοί κώδικες στο έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη", Βασίλης Μιχαηλίδης. Πρακτικά Ημερίδας 1.12. 2007, επιμ. Κώστας Νικολαΐδης, Λευκωσία, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, 2011: 77-97.
247. "Ο Παλαμάς και η Μεγάλη Ιδέα", Μνήμη Κωστή Παλαμά (Εκατό χρόνια από την έκδοση της Φλογέρας του Βασιλιά), Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, Λευκωσία 2011: 11-22.
248. "Η συνάρτηση ποιητικής τέχνης και κοσμοθεωρίας στην ώριμη σολωμική ποίηση", Διονύσιος Σολωμός (150 χρόνια από το θάνατο του ποιητή). Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας, επιμ. Γιώργος Κ. Μύαρης, Λευκωσία 2011: 43-52.
249. "Η κυπριακή λογοτεχνία. Γενικά χαρακτηριστικά και διακριτικά γνωρίσματα", Νέος Ερμής ο Λόγιος, τεύχ. 3 (Σεπτ.- Δεκ.. 2011): 205-214.
250. "Το ιστορικό βίωμα στην Κυπριακή λογοτεχνία", Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο" (Πύργος Αλικιανού, 5-8 Αυγούστου 2010), Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας – Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, Χανιά – Λευκωσία, 2012: 185-218.
251 "Πολιτισμικοί κώδικες στον Ερωτόκριτο", Ο κόσμος του Ερωτόκριτου και ο Ερωτόκριτος στον κόσμο. Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (Σητεία, 31.7. - 2.8. 2009), Επιμέλεια Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη, Έκδοση Δήμου Σητείας, Ηράκλειο 2012: 63-76.