Τρίτη, Απρίλιος 16, 2024

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
“Ο Παλαμάς και η ελληνική πολιτισμική παράδοση”
(Χανιά, 22-24 Σεπτεμβρίου 2023)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή, 22.09.2023, Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, Πύργος Αλικιανού

Α΄ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Δημήτρης Αγγελάτος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της λογοτεχνίας Ε.Κ.Π.Α.
Στεργιανή Ζανέκα, Διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, ΜSc στη Νέα Ελληνική Φιλολογία, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Χανίων.

18.30 - 19.00: Προσέλευση
Χαιρετισμοί εκπροσώπων Τοπικών Αρχών και Φορέων
Προσφώνηση Οργανωτικών Φορέων

19.00 - 1910: Θεατρική Ομάδα Ε.Κ.Σ., Ποιητικό Αναλόγιο

19.10 - 19.30: Δέσποινα Ι. Δούκα, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά
Η ελληνική πολιτισμική παράδοση στην Τρισεύγενη του Κωστή Παλαμά

19.30 - 19.50: Χρύσα Ανωμερίτη, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Φτάνει ένα δέντρο στο ναό της Φύσης να σε μπάσει»: ο οριακός χώρος συνάντησης και οι διεργασίες μορφοποίησης του αόρατου στον Κ. Παλαμά και τον J. Keats

19.50 - 20.10: Χριστίνα Βαμβούρη, Φιλόλογος, τέως Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, τ. Διευθύντρια Δ.Δ.Ε. Δράμας, Διευθύντρια 6ου Γυμνασίου Καβάλας
Φωτίζοντας ψηφίδες της προσωπικότητας και της επίδρασης του Κωστή Παλαμά στην ελληνική πολιτισμική παράδοση, μέσα από τον Τύπο

20.10 - 20.30: Σπύρος Κατσαραπίδης, Φιλόλογος, εκπαιδευτικός
Από το Βυζάντιο στη Δύση … Ο πέμπτος λόγος του Δωδεκάλογου του Γύφτου

20.30 - 20.40: Θεατρική Ομάδα Ε.Κ.Σ., Ποιητικό Αναλόγιο

20.40 - 21.00: ΣΥΖΗΤΗΣΗ

* *

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Οι Νεοελληνικές Σπουδές στην Ευρώπη και τον Κόσμο»
(Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 1 – 3 Σεπτεμβρίου 2023)

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023, Ώρα 18.30

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Χαιρετισμοί από εκπροσώπους Τοπικών Αρχών, Πολιτιστικών και Επιστημονικών Φορέων
Καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους των Οργανωτικών Φορέων:
α. τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Κύριο Νικόλαο Καλογερή
β. τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, Ομότ. καθηγητή Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Προεδρείο: Willem Frederik Bakker, Oμότιμος καθηγητής και τ. Διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινής, Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας του Πανεπιστημίου του Amsterdam,
Dia M. L. Philippides, Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος κλασικών Σπουδών του Boston College, ΗΠΑ.

19.00-19.25 : Γιώργος Κοντογιώργης, Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Πρύτανης,
Προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος για τον ελληνισμό  και τις ελληνικές σπουδές

19.25-19.50 : Αναστάσιος M. Τάμης, Διευθυντής Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ελληνικών Ερευνών και Πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών
Η παρακμή της διδασκαλίας και μάθησης των Τεχνών και Κλασικών Σπουδών και η συνέπειά της στην ελληνομάθεια

19.50-20.15 : Jacques Bouchard, Καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Montreal
Πότε αρχίζει ο Πρώιμος Διαφωτισμός;

20.15-20.30 : Ulrich Moennig, Καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, Πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.
Οι νεοελληνικές σπουδές στη Γερμανία σήμερα

20.30-20.55 : Hans Eideneier, Ομότ. καθηγητής Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Ιδρυτής και πρόεδρος της Πολιτιστικής Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Γερμανία
Το παλιό τραγούδι για το λόγο και το ρυθμό  <διαδικτυακά>

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Ο ποιητής, ο κριτικός, ο φιλόλογος
{Αλικιανού - Χανιά, 21 – 23. Ιουλίου 2023}

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023, Ώρα 18.30

Υποδοχή και εγγραφή Συνέδρων

Παρασκευή, 21.07.2023, ώρα 19.00 - 21.00

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Δημήτρης Αγγελάτος, Καθηγητής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Στεργιανή Ζανέκα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Χανίων

Ιστορικός Λαογραφικός Καλλιτεχνικός Σύλλογος ''Κρητικές Μαδάρες''
Ριζίτικο τραγούδι: «Ακούσετ’ ίντα μήνυσε η Κύπρος εις την Κρήτη»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ από εκπροσώπους των Αρχών και Πολιτιστικών Φορέων
Χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Οργανωτικών φορέων:
– Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων,
Γιαννάκη Χατζηιωάννου
– Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών,
Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο, Ομότ. καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:
"Η Ποίηση, το μόνο που μας απόμεινε"
– Αντιφώνηση από τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη.

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου οργανώνει, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυπρίων Χανίων, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, με τίτλο:

Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Ο ποιητής, ο κριτικός, ο φιλόλογος

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού Χανίων, από 21 Ιουλίου (Παρασκευή απόγευμα) έως 23 Ιουλίου 2023 (Κυριακή μεσημέρι) και θα συνδυάζεται με τις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τους πεσόντες και αγνοουμένους κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Ιούλιο 1974), στις οποίες ο Σύλλογος Κυπρίων Χανίων είναι ένας από τους πρωταγωνιστικούς φορείς διοργάνωσης.

Ο τιμώμενος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο δεύτερο Μέρος των Εκδηλώσεων Μνήμης , που θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την Κυριακή, 23.07.2023, ώρα 20.00 και εξής.

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών οργανώνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κυπριακούς πολιτιστικούς φορείς, Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο σε έναν από τους επιφανέστερους Έλληνες ποιητές, τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη από την Κύπρο, με τίτλο:

Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Ο ποιητής, ο κριτικός, ο φιλόλογος

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού Χανίων, από 21 (Παρασκευή) έως 23 Ιουλίου 2023 (Κυριακή).

Συμμετέχουν διακεκριμένοι νεοελληνιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ομότιμοι και εν ενεργεία καθηγητές ελληνικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, συγγραφείς και κριτικοί της λογοτεχνίας, ερευνητές, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Τη συγκεκριμένη θεματική του Συνεδρίου θα διαμορφώσουν οι επιλογές των Συνέδρων, που ως ειδικοί μελετητές του Ποιητή είναι οι αρμοδιότεροι να ορίσουν τα πεδία της έρευνας.

Ως ενδεικτική – αλλά όχι αποκλειστική – προθεσμία για τις Δηλώσεις συμμετοχής ορίζεται η 31η Μαΐου· και για την περίληψη της ανακοίνωσης η 21 Ιουνίου 2023. Η Δήλωση συμμετοχής και η Περίληψη θα πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Αναλυτικότερες πληροφορίες για την οργάνωση και τους όρους συμμετοχής θα ανακοινωθούν στη συνέχεια μέσω των εγκυκλίων προς τους Συνέδρους.

H είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου οργανώνει στα Χανιά της Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, Διεθνές Συνέδριο για το μέλλον των νεοελληνικών σπουδών με τίτλο:

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Οι Νεοελληνικές Σπουδές στην Ευρώπη και τον Κόσμο»
{ Χανιά, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 1- 3 Σεπτεμβρίου 2023 }

Το Συνέδριο θα απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει ατομικές ανακοινώσεις απολογισμού κατά χώρα και συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για το μέλλον των νεοελληνικών σπουδών διεθνώς. Και το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στην απερχόμενη γενιά των Νεοελληνιστών, που στη διάρκεια της θητείας της (δεύτερο μισό του 20ού αιώνα) οι νεοελληνικές σπουδές γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνθισή τους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να επιχειρήσει έναν πλήρη και αξιόπιστο απολογισμό, στον οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί μια αυριανή συνολική ιστορία των νεοελληνικών σπουδών· και να προχωρήσει σε μιαν ενδελεχή διευρεύνηση των παραγόντων που οδήγησαν τις νεοελληνικές σπουδές κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε μια βαθμιαία παρακμή· απ’ όπου να προκύψει μια συγκροτημένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για το σκοπό αυτό θα κληθούν να μετάσχουν στο Συνέδριο οι επιφανέστεροι ξένοι Νεοελληνιστές, που από τη θέση του Διευθυντή Σπουδών σε Νεοελληνικά Ινστιτούτα, Τμήματα ή Τομείς Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων του Εξωτερικού, συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των νεοελληνικών σπουδών διεθνώς και απέδωσαν στο υψηλότερο πνευματικό επίτευγμα του Νέου Ελληνισμού, τη δημιουργική λογοτεχνία μας – με τη μελέτη, ερμηνεία, διδασκαλία, ανάλυση και τις μεταφράσεις έργων των Ελλήνων δημιουργών – τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει μέσα στη διεθνή λογοτεχνική παραγωγή.

Στην Καταληκτική Συνεδρία θα επιδοθούν στους διακεκριμένους ξένους Νεοελληνιστές της απερχόμενης γενιάς Διπλώματα Τιμής, εις αναγνώριση της προσωπικής συμβολής τους στην ανάπτυξη των νεοελληνικών σπουδών στη χώρα τους. Η δημόσια αυτή αναγνώριση θα συνοδεύεται από τεκμηριωμένες εισηγήσεις των συναδέλφων, συνεργατών τους ή των ελλαδιτών ομοτέχνων τους.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και η παρακολούθησή του θα είναι ελεύθερη για το κοινό και επιθυμητή.