Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2024

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών προσφέρει στους φίλους αναγνώστες και τα μέλη της, προς ανταπόδωση του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντός τους και με την αφορμή της έναρξης του νέου σχολικού έτους, τη δυνατότητα να καταφορτώσουν δωρεάν τη συλλογή διηγημάτων Μη μ'αποθάνοι ο Θεός, της Αρτεμισίας Χαριτάκη-Καψωμένου από την ιστοσελίδα του Βιβλιοπωλείου του Ιδρύματος

Ευτυχισμένο και παραγωγικό το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος!

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, ώρα 9.00 το βράδυ, στην Πλατεία Κατεχάκη, Ενετικό Λιμάνι Χανίων, στην 9η Έκθεση Βιβλίου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη»

των Γιώργου Αγοραστάκη, Ερατοσθένη Καψωμένου Τατιάνας Παπαγεωργίου. Παρουσιάζει: η Βαρβάρα Περράκη, φιλόλογος, πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων.

mikis theodorakis

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης–Π.Ε. Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2021.

Στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 και ώρα 18.00 από τον Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανοικτή διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: Το ελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στο δημοτικό τραγούδι.

Προλογίζει ο Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Συντονίζει ο Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Μέλος Ε.ΔΙ.Π.

Σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Skype for Business ή Skype Meetings:
https://meet.lync.com/houtest-ac/kougkoulos.athanasios/NUX3UGCD

kapsomenos dialexi

Η διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Ερατοσθένη Γ. Καψωμένου επιχειρεί μία σημειωτική ανάγνωση του ελληνικού πολιτισμικού προτύπου στο δημοτικό τραγούδι με βάση τους άξονες: α. Το δημοτικό τραγούδι έκφραση ενός συμμετοχικού πολιτισμού, β. Δημοτικό τραγούδι και αρχαϊκή τέχνη, γ. Διακριτικά γνωρίσματα του λαϊκού πολιτισμικού προτύπου και δ. Μυθικά αρχέτυπα και κώδικες του ελληνικού πολιτισμικού προτύπου.

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και το Ίδρυμα Ανάπτυξης του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. για την Προστασία και Ανάπτυξη του Ορεινού Περιβάλλοντος και των Τοπικών Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους προκηρύσσουν βραβείο για τη συγγραφή δοκιμίου με θέμα:

«Πολιτισμικές αξίες και παραδόσεις της ορεινής Κρήτης, θεμελιώδης προϋπόθεση για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματική ενίσχυση 1500 € και η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι και 30.10.2019.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών-Ιδρύματος Καψωμένου, μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του μεγάλου Κρητικού σκηνοθέτη και πνευματικού ανθρώπου Νίκου Κούνδουρου, θερμού φίλου της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία και αποφάσισε:

α. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του·

β. Να οργανώσει, τον Αύγουστο  2017, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης, εβδομαδιαίο Αφιέρωμα στο έργο του, με προβολή ταινιών, ομιλίες ειδικών και συζητήσεις για το έργο του και την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό· γ. Να δημοσιεύσει το παρόν στον Τύπο και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Καψωμένου πληροφορήθηκε με οδύνη την αδόκητη απώλεια του εκλεκτού μέλους της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών-Ιδρύματος Καψωμένου, Αναστασίου Παπαδερού, ο οποίος υπήρξε πρόσωπο εμβληματικό, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία και τις προσπάθειες του Ιδρύματός μας να διασώσει, να αναδείξει και να ενισχύσει την τοπική μας πολιτιστική παράδοση.

Της παράδοσης αυτής και ιδιαίτερα των στοιχείων που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα της κοινωνίας και της επαρχίας μας, ο Αναστάσης Παπαδερός υπήρξε αυθεντικός φορέας και ζωντανό πρότυπο. Και σ’ αυτό το πεδίο, η συμβολή του στο έργο της Εταιρείας, τόσο ως ενεργού μέλους όσο και ως πηγής πολύτιμων πληροφοριών για τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια και τα παραμύθια του τόπου μας, ήταν ανεκτίμητη.