Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου, με την αφορμή που προσφέρει η επέτειος των εκατό χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, οργανώνει, σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων "Ο Χρυσόστομος", την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης - "Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση", το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον, το Χώρο Τέχνης Χανίων και με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος", των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, του Δήμου Πλατανιά και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:

"Εκατό χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Ιστορία και πολιτισμός"

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από Παρασκευή, 26, έως Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013, στην έδρα της Εταιρείας, στον Πύργο Αλικιανού Χανίων και στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων "Ο Χρυσόστομος" (Κυριακή πρωί, 28 Ιουλίου 2013).

Στόχος του Συνεδρίου είναι να μελετήσει και να ερμηνεύσει την πολυτάραχη περίοδο 1866 - 1913, που οδήγησε στην Ένωση, εξετάζοντας τις δύο βασικές παραμέτρους: την ιστορική και την πολιτισμική. Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου είναι: αφενός, η ιστορική δράση, η πολιτική, η διπλωματία, το διεθνές φιλελληνικό κίνημα, η συμβολή των Κρητικών στους εθνικούς αγώνες· αφετέρου, η ηρωική παράδοση της Κρήτης και η απήχηση των αγώνων για τη λευτεριά και την ένωση στη λογοτεχνία και τις τέχνες.

Σημειώνομε ενδεικτικά ορισμένες θεματικές ενότητες:

Η προσωπικότητα και ο ρόλος του Βενιζέλου
- Η τυχερή Επανάσταση
- Η Κρητική Πολιτεία
- Το Ακρωτήρι
- Το Θέρισο

Η πολυπόθητη Ένωση

Η απήχηση της Ένωσης στην Κύπρο

Οι αγώνες για την Ένωση στη λογοτεχνία
- Ο Παλαμάς και η Κρήτη
- Ο Βικέλας και η Κρήτη
- Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Κρήτη
- Ποιητές και πεζογράφοι για την Κρήτη

Στο Συνέδριο θα μετέχουν διασημότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθηγητές Πανεπιστημίου, ειδικοί ερευνητές, ιστορικοί και φιλόλογοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό: ο Ομότιμος καθηγητής, Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργής, ο Ομότιμος καθηγητής και μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Γιάννης Παπακώστας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, Κώστας Κασίνης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου των Παρισίων Ι.ΝΑ.L.C.O. και του Πανεπιστημίου της Σεούλ, κ. Costantin Makris, ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέας, Νίκος Παπαδογιαννάκης και άλλες επιφανείς προσωπικότητες.

Το Συνέδριο πλαισιώνεται από μια σειρά άλλες εκδηλώσεις:
- Κρητική βραδιά με το Χορευτικό Όμιλο "Το Ρόδον"
- Έκθεση Ιστορικών Ντοκουμέντων, επιμέλεια Δημήτρη Ερηνάκη
- Πανελλήνια Εικαστική Έκθεση"Εκατό χρόνια από την Ένωση", επιμ. Γιάννη Μαρκαντωνάκη
- Θεατρική παράσταση "Μουτζουρωτής χαρτιών" (Τα παιδικά χρόνια του Κωστή Παλαμά), με σενάριο, σκηνοθεσία, εκτέλεση της συγγραφέως και ηθοποιού Μαρινέλας Βλαχάκη. Το έργο παρουσιάζει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Βαρβάρα Περράκη.

Περισσότερες πληροφορίες στις ακόλουθες διευθύνσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος ή στην ταχυδρομική διεύθυνση: Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου, 73005 Πύργος Αλικιανού, Χανίων, τηλ. 28210 78831.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

venizelos-edited-resized Geitonas Logo-resized

dimos-platania-resized  perifereiaki-enotita-chanion-ed pk-rz-small